dinsdag 23 april 2013

Mollerusstraat toen en nu

Alweer een prachtige foto van een villa in Baarn. Dit keer is het villa Aardenburg aan de Mollerusstraat 12 in Baarn.

Deze foto moet gemaakt zijn tussen 1912 en 1916. Het was oorspronkelijk de woning van Dr. Johannes Dyserinck, doopsgezind predikant en schrijver. Ten tijde van de foto leeft Johannes Dyserinck al niet meer. Het huis werd nog bewoond door de weduwe Dyserinck-Bok.

Dr. Johannes Dyserinck (1835-1912)
Dr. Johannes Dyserinck werd geboren op 13 maart 1835 in Haarlem als zoon van Jan Hendrik Dyserinck en Nellij Kleiweg. De familie Dyserinck was een welgestelde familie van hoog aanzien. Johannes' broer Hendrik Dyserinck (1838-1906) was marineofficier en minister van Marine en zijn broer Cornelis Dyserinck (1845-1904) lid van de gemeenteraad en wethouder van Financiën te Amsterdam.

Johannes Dyserinck trouwde in 1873 met Alida Geertruida Johanna Welmoet Bok, geboren in 1839 te Den Burg op Texel. Waarschijnlijk staat zij op bovenstaande foto links. Rechts zal waarschijnlijk een dienstmeid zijn.

Uit het huwelijk werd op 7 februari 1876 dochter Esther Welmoet Dyserinck geboren. Zij was een bekend journaliste / feministe, bekend onder de naam Welmoet Wijnaendts Francken-Dyserinck.

Johannes Dyserinck overleed op 26 septemer 1912 in Baarn op 77 jarige leeftijd. Hij werd begraven op de oude algemene begraafplaats aan de Berkenweg in Baarn. Echtgenote Alida zou haar echtgenoot nog 11 jaar overleden. Zij stierf op 9 november 1923 en werd begraven bij haar echtgenoot op de oude begraafplaats.

Mollerusstraat 12 in 2004.
De villa van Dyserinck is nog steeds te vinden in de Mollerusstraat, maar het cachet van vroeger is verdwenen. Jammer dat al die mooie villa's wit geschilderd zijn toch? Vergelijk deze foto eens met de foto bovenaan dit bericht. Wel een verschil...


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten