vrijdag 26 april 2013

Prinses Julianaschool en het Leger des Heils

Deze mooie foto ontving ik van dhr. A. van Leersum uit Ubbergen. Een foto die bij mij de nodige vraagtekens oproept.

Het oude gebouw van de Prinses Julianaschool.

Gevelsteen in het nieuwe gebouw.
Op het gebouw staat links op de gevel te lezen 'Openbare' en in het midden 'Prinses Juliana'. Alles wijst erop dat dit de "Openbare Prinses Julianaschool" aan de Eemnesserweg in Baarn is, maar dit is niet het gebouw dat we allemaal kennen. Een kijkje bij het 'nieuwe' schoolgebouw leerde dat het huidige gebouw, nu in gebruik als appartementengebouw, pas gebouwd is in 1932. Op bovenstaand foto is het oude gebouw van de school te zien. Deze school bestond al lang voor 1932 want in 1909 werd de school omgedoopt van gewoon 'Openbare School' naar 'Prinses Julianaschool'. Bovenstaande foto moet dus gemaakt zijn tussen 1909 en 1932. Mij is alleen een ansichtkaart waarop dit oude schoolgebouw is afgebeeld bekend. Zo'n mooie foto als deze ben ik nog nooit tegengekomen.

Het nieuwe gebouw van de Prinses Julianaschool.
Tijdens de bezetting 1940-1945 werd de naam van de school weer gewijzigd. De nieuwe naam werd 'Openbare School nr. 1'. Namen die met het koningshuis te maken hadden werden verboden. Zo kregen ook straten die naar leden van het koninklijk huis vernoemd waren omgedoopt. Na de oorlog werd de naam weer keurig Prinses Julianaschool.

Dhr. Van Leersum, die de foto toestuurde, kon vertellen dat de persoon die links op de foto zijn oud-oom is: Willem van Leersum (1879-1955), zoon van Arris van Leersum en Cornelia van Hornsveld. Verder zien we ook een groep heilsoldaten van het Leger des Heils. Willem van Leersum is vertegenwoordiger van de gemeenteraad geweest bij een jubileum van het Leger des Heils. Het Leger des Heils is in Nederland in 1887 opgericht. Deze foto zou gemaakt kunnen zijn in 1927, ter gelegenheid van het veertig jarig bestaan van het Leger des Heils.

Het echtpaar Kotten-Lüschen.
Als ik aan het Leger des Heils in Baarn denk, moet ik ook gelijk aan het echtpaar Kotten-Lüschen denken. Zij woonden aan de Oranjeboom in Baarn en waren hun hele leven heilsoldaten. Volgens mij is de meest linkse heilsoldaat die links naast de bus op de foto staat  Frans Hendrik Cornelis Kotten (1890-1964). Hij had in zijn jonge jaren een klein snorretje, zoals de man op deze foto. Aan de andere kant van de bus staat mogelijk zijn echtgenote Christina Hermina Antoinetta Lüschen (1893-1977).

Natuurlijk ben ik ook nu weer benieuwd of u meer kunt vertellen over deze foto. Tips zijn zoals altijd van harte welkom.

Update: 9-5-2013:
In een reactie per email laat dhr. R.F.F. van den Brink uit Baarn weten, dat hij grote twijfels heeft of de bovenste foto inderdaad de oude Julianaschool aan de Eemnesserweg is. Hij verwijst daarbij naar deze foto op de site van oud-Baarn. Ik moet toegeven dat het gebouw er anders uitziet dan het gebouw op onze foto. Zo mist de verhoging links en het brandweergebouwtje dat op de andere foto te zien is. Kan dat er wellicht later aangebouwd zijn? Is onze foto misschien genomen aan de achterzijde van de school, dus aan de Dalweg kant? De kentekens van de auto's zijn uit de provincie Utrecht, verschillende personen zijn herkend als Baarnaars. Alles wijst er toch op dat dit de Julianaschool in Baarn is. Het zou mooi zijn als iemand meer foto's van het oude gebouw heeft.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter


Geen opmerkingen:

Een reactie posten