donderdag 16 mei 2013

Familie Dieffenbach aan de Bantamweg

Het gezin Dieffenbach-Broers voor hun woning aan de Bantamweg.
Dit pand zult u zeer waarschijnlijk niet herkennen. Het is lang geleden verdwenen. Ik zal u verraden waar het te vinden was. Deze woning stond op de hoek van de Noorderstraat en de Bantamweg in Baarn. Het adres was Bantamweg 20.

Rechts, geleund tegen het hek, staat het echtpaar Gerrit Dieffenbach en Elisabeth Broers. Links van hen staan hun drie zoons Willem, Martinus en Gerrit Lambertus Dieffenbach. Ik schat dat deze foto eind jaren twintig van de vorige eeuw gemaakt moet zijn.

Vader Gerrit was tuinman, de zoons zouden ook werkzaam in tuinen en bossen worden, dat verklaart ook de harken in de handen van de heren. Drie van de vier mannen heeft een pijp in de mond.

Gerrit Dieffenbach werd geboren op 6 juli 1879 in Baarn als zoon van Philip Dieffenbach en Lambertje van Drie. In 1903 trouwt Gerrit met de Maarssense Elisabeth Broers (1873-1955), dochter van Wilhelmus Martinus Broers en Johanna de Kruijff. Bij dit huwelijk wordt de oudste zoon Willem (1901-1964) erkend. Hij werd geboren in Utrecht. Martinus (1902-1961) werd in Maarssen gebroren, daarna werden Philip (1904-1904) en Gerrit Lambertus (1912-1982) in Baarn geboren. Philip staat uiteraard niet op de foto. Hij werd maar twee maanden oud.

Uitsnede van de bovenste foto, van links naar rechts Willem, Martinus en Gerrit Lambertus Dieffenbach en
vader Gerrit Dieffenbach en moeder Elisabeth Broers.
Kijkend vanuit de Noorderstraat in de Bantamweg moet deze woning aan de linker kant gestaan hebben. Hieronder, op een luchtfoto uit 1949, heb ik geprobeerd aan te geven waar de woning gestaan moet hebben.


Luchtfoto uit 1949, bij de rode pijl de woning van familie Dieffenbach.
Het echtpaar Gerrit Dieffenbach en Elisabeth Broers op latere leeftijd.


Volgens het adresboek van 1917 woonde het gezin Dieffenbach toen al in deze woning. Overigens woonde toen ook een G. van Diermen op dat adres. In 1948, 1949 en 1956 staat het gezin nog steeds op dat adres geregistreerd. Elisabeth Broers overleed in 1955 in Baarn, Gerrit Dieffenbach stierf in 1962. In 1967 staat mej. A.W. de Regt ingescrheven op het adres Bantamweg 20.

Ik heb niet kunnen ontdekken waar het echtpaar Dieffenbach begraven is. Mocht iemand dat weten, zou ik dat graag vernemen.

Met dank aan mevr. M. Dieffenbach, Amersfoort voor de foto's.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen