zondag 5 mei 2013

Kees Muus, gaslantaarnaansteker

Cornelis van Diermen (1892-1967)
Gaslantaarn-aansteker.
Ik had gisteren het stukje over Jan van Klingeren de dorpsomroeper nog niet geplaatst of ik kreeg het verzoek om ook de foto van de gaslantaarn-aansteker te plaatsen. Natuurlijk doe ik dat.

Het toeval wil dat deze gaslantaarn-aansteker nog familie van mij is, een broer van mijn overgrootmoeder Gerharda van Diermen.

Dit is Cornelis (Kees) van Diermen, geboren 3 maart 1892 in Baarn als zoon van Cornelis van Diermen en Neeltje van den Biezen, mijn betovergrootouders. Cornelis trouwde in 1913 met Alida van Klingeren, geboren 18 februari 1891 in Baarn, dochter van Arian van Klingeren en Elbertje Hovius. Deze Arian van Klingeren was overigens een jongere broer van dorpsomroeper Jan van Klingeren, waar ik gisteren over schreef. De bijnamen van Cornelis van Diermen en Alida van Diermen-Van Klingeren waren Kees en Aal Muus.

Cornelis van Diermen en Alida van Klingeren en familie, waarschijnlijk bij hun 35-jarig huwelijk in 1948.
Het gezin woonde in de inmiddels verdwenen Elisabethstraat in het oude arbeidersbuurtje Santvoort. Van de Elisabethstraat is nu nog maar een klein stukje over, dat heet nu Populierenlaan. Dat buurtje was bepaald armoedig te noemen. In de straten Elisabethstraat, Dijkweg en Johannalaan woonden mensen die het niet breed hadden. Eind jaren zestig was het buurtje vervallen, toen werd de wijk gesaneerd. De oude wijk verdween en straten als Goudenregenlaan, Essenlaan, Elzenlaan, Populierenlaan kwamen ervoor terug.
De foto hierboven is genomen voor de woning van het gezin Van Diermen-Van Klingeren, waarschijnlijk ter gelegenheid van hun 35-jarig huwelijk in 1948. Bent u benieuwd naar de namen van de personen op de foto, klik dan hier.

Cornelis van Diermen als Heilsoldaat.
Kees Muus was actief voor het Leger des Heils. Zijn oudste zoon (alweer een) Cornelis van Diermen en zijn echtgenote Aartje van den Broek zouden hem daarin volgen.
Het echtpaar Aal en Kees Muus zou zes kinderen krijgen. Eén levenloos geboren dochtertje een zoontje Arian dat niet ouder werd dan 6 maanden. De kinderen Alida, Cornelis, (een tweede) Arian en Jan behaalden wel de volwassen leeftijd. Cornelis sr. stierf op 7 augustus 1967 op 75 jarige leeftijd. Echtgenote Alida stierf nog geen jaar later.

Al eerder dacht Cornelis dat hij zijn geliefde Alie kwijt was. Aal Muus wilde 's middags nog wel eens een tukkie doen en kroop dan een uurtje in bed. Op een middag had ze geen zin om zich daarvoor helemaal uit te kleden en ging aangekleed, compleet met hoge schoenen in bed liggen. Toen Kees even bij haar ging kijken en onder de dekens voelde, merkte hij dat de voeten van Aal helemaal koud aanvoelde. Kees rende naar buiten en riep: "Aal is dood, Aal is dood". Kees had Aal's hoge schoenen gevoeld, die natuurlijk koud aanvoelde. Het goede nieuws was dat Aal niet dood was. Het slechte nieuws was dat Kees het de rest van zijn leven heeft moeten horen van zijn vergissing.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter