maandag 20 mei 2013

Het gemaal en de sluis in Eemnes

Als u al eens een fietstocht door de polders van Eemnes heeft ondernomen, dan is de kans groot dat u al eens bij het gemaal en de sluis van Eemnes uitgekomen bent. Grote kans ook dat u dan later meerdere malen terug geweest bent op die plek, want als je daar bent, lijkt het alsof de tijd stil gestaan heeft.

Een foto uit 1961, genomen vanaf het gemaal.
Deze foto is vorig jaar genomen op dezelfde plek.
 Er is vrijwel niets veranderd.
Het gemaal is gesticht in 1883, maar de daarnaast gelegen Eemnessersluis lag er al in 1650. Voordat het gemaal gebouwd werd, lag op die plek een watermolen die in 1791 gebouwd was. Uiteindelijk werd de capaciteit van deze watermolen te klein, dus werd het gemaal in 1883 gesticht. Het was een stoomgemaal met twee schepraderen en een machinistenwoning. In 1921 werd het gemaal geëlektrificeerd. Het gemaal kreeg toen twee horizontale schroefpompen. In 1993 is de bemaling overgenomen door twee elektrisch aangedreven onderwaterpompen. De oude elektrische pompen bevinden zich nog steeds in het gebouw. Eén van die pompen is zelfs nog in werkende staat.

De voormalige sluiswachterswoning bij het gemaal.
Op beide bovenstaande foto's ziet u aan de overkant van de vaart een boerderij liggen. Dat is de voormalige sluiswachterswoning. Deze woning dateert uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Voor die tijd stond daar reeds een boerderij die eigendom was van het Waterschap, de Gecommitteerde Geërfden van Eemnes Buiten.Ik hoop op een mooie zomer dit jaar, dan kunnen we weer lekker het fietsje pakken naar die mooie plekje in het Eemland.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten