donderdag 23 mei 2013

Website over fotograaf Eduard Sanders 1886-1942

Eduard Sanders fotografeerde tussen 1905 en 1920 stads- en dorpsgezichten in een groot deel van Nederland. Hij maakte vooral foto's van burgers en middenstanders met hun gezinnen en personeel, hun woningen en winkels. Sanders fotografeerde in de steden Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Amersfoort maar ook in talloze kleinere steden en dorpen.

Op de website Eduard Sanders, Fotograaf is nu veel van zijn werk bijeengebracht. Deze foto's zijn beschikbaar gesteld door verschillende verzamelaars en archieven en geven een mooi tijdsbeeld van het Nederland van voor de Tweede Wereldoorlog. Op de website staan ook diverse zoekplaatjes, waarvan de locatie nog onbekend is. Weet u welke plaatsen Eduard Sanders heeft vastgelegd?

Eduard Sanders woonde en werkte tot 1912 in Groningen en van 1912 tot 1942 in Utrecht. Hij trok door stad en land met zijn camera en zijn foto's, vooral gemaakt in Noord- Oost- en Midden-Nederland, zijn nu geliefd bij verzamelaars. Na 1920 werd hij zelf uitgever van prentbriefkaarten. Met zijn joodse familie overleefde hij de Tweede Wereldoorlog niet. De website is als eerbetoon en overzicht gemaakt door verzamelaar Berry Meester en historicus Jan Spoolder.


De site biedt, naast biografische informatie over Eduard Sanders, een overzicht van zijn foto's per provincie en wordt regelmatig aangevuld met nieuwe vondsten. Wij (Stichting Groenegraf.nl) hebben ook twee prachtige foto's van bedrijven in de Laanstraat in Baarn mogen bijdragen aan deze website. Als u van mooie oude foto's houdt is het zeker de moeite waard om even een kijkje te gaan nemen.

Volledige url naar de site: www.onbekendinnederland.nl/eduardsanders


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter