woensdag 1 mei 2013

Gevelsteen Cantonlaan 10, villa Corali

Eindelijk was het weer eens lekker weer, tijd voor een wandelingetje door Baarn in het avondzonnetje met mijn vrouw Anja. Heerlijk!

Gevelsteen villa Corali, Cantonlaan 10.
Wandelend door de Faas Eliaslaan viel mijn oog op een gevelsteen in de gevel van de villa op de hoek Faas Eliaslaan / Cantonlaan: Villa Corali, Cantonlaan 10. Tegenwoordig, met die smart phones heb je altijd je fototoestel bij je, dus snel een kiekje gemaakt.

Op de gevelsteen staat vermeld:

Gedenksteen Gelegd door Cornelia Frederika, oud 5 jaar, 2. VII. 1897.

Natuurlijk kan ik dan weer niet mijn  nieuwsgierigheid bedwingen. Ik wil weten wie dat meisje was, maar zonder achternaam... of dat gaat lukken?

Huwelijksakte Nicolaas Leonard Pot en Cornelia Frederika Dekkers.
Zoeken in de oude adresboeken van Baarn bracht me op het spoor van kleermaker Leonhard Johann Bremmer (1912-1978) die daar volgens het adresboek uit 1948 woonde en zijn kleermakersatelier had. Bremmer werd echter in 1912 geboren dus hij kon in 1897 geen vijf jarig dochterje gehad hebben. Ik moest dus op zoek naar een eerdere bewoner van villa Corali.
In de telefoongids van 1915 vond ik C.J. Dekkers, comm. in effecten. Zou het meisje van de gevelsteen zijn dochter kunnen zijn? Op zoek dus naar een meisje genaamd Cornelia Frederika Dekkers die rond 1892 geboren moet zijn. Op wiewaswie.nl vond ik het antwoord. Op 21 april 1914 trouwt in Baarn de 22 jarige Cornelia Fredrika Dekkers, dochter van Cornelis Johannes Dekkers en Alida Geertruida Louisa Schoonenbeek. Ze trouwt met Nicolaas Leonard (Nico) Pot, directeur van een rederij. Deze Cornelia Frederika (Corrie) was in 1897 inderdaad 5 jaar oud. Het moet dit meisje geweest zijn.

Villa Corali, Cantonlaan hoek Faas Eliaslaan.
Hoe is het Cornelia Frederika vergaan? Niet zo goed... Corrie werd geboren op 10 april 1892 in Amsterdam. Zoals vermeld trouwde ze in 1914 met Nicolaas Leonard Pot en ging in Vlaardingen wonen. Ze stierf op 11 januari 1923 en zou dus maar 30 jaar oud worden. Ze werd begraven op begraafplaats Emaus in Vlaardingen. Elf jaar later hertrouwde Nico Pot met Christina Louisa Lange, maar dat huwelijk zou nog geen drie jaar stand houden. Hij stierf op 24 juni 1945 in Baarn en werd vier dagen later begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn. Bijna een jaar later, op 26 juni 1946 werd het lichaam overgebracht naar begraafplaats Emaus in Vlaardingen. Ik denk dat hij bijgelegd is in het graf van zijn eerste echtgenote Corrie Dekkers.Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

1 opmerking:

  1. Leuk om deze informatie te vinden over mijn oudoom en zijn vrouw. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen