maandag 17 februari 2014

Centrum Baarn vanuit de lucht

Vandaag wilde ik eens twee mooie foto’s vanuit de lucht met jullie delen. Een foto van de Brink, hartje Baarn, genomen rond 1924 en een foto van de Oranjestraat / Laanstraat van vóór 1917.

Brink ca. 1924Op deze prachtige foto, gemaakt rond 1924, ziet u de Brink in Baarn. Centraal op het Brinkplein natuurlijk de hervormde Pauluskerk met daarvoor, bij de ingang van de Laanstraat, het uit 1907 daterende gemeentehuis. Op de Brink ziet u dat de wekelijkse markt plaatsvindt. Achter de kerk ziet u de pastorie met aan de overzijde van de straat het zomerverblijf van mej. J.F.M. van IJsendijk, de dame die het bekende ‘Bosje van IJsendijk’ aan de gemeente naliet. Later werd het pand gebruikt door garage Lettenmeijer. Rechts daarvan de ingang naar de Eemstraat. De plek waar nu ‘De Ronde Hoek’ te vinden is, was toen nog tuin van mej. Van Ijsendijk. Links naast het huis van mej. Van IJsendijk ziet u de Hoofdstraat met het Nicolaasgebouw. Voor het Nicolaas gebouw staat ‘Hotel Central’ waar nu de Hema te vinden is. Achter het hotel, in de Brinkstraat, ziet u de grote zaal die bij het hotel hoorde. Die zaal is in 1922 afgebrand. Op de foto’s zijn de ruïnes van de zaal nog te zien. Links daarvan de smederij van Brölman en daar weer achter het Nutsgebouw aan de Penstraat. De vijver links onder op de foto hoorde bij villa Lommeroord, het huis van notaris van Ditzhuyzen aan de Eemnesserweg. Vanuit de rechter onderhoek van de foto kronkelt de Stationsweg omhoog met aan de linker kant het politiebureau. Rechts van de Stationsweg vindt u de Nijverheidstraat en de Bosstraat met tal van kleine bedrijfjes. In de rechter bovenhoek ziet u nog net de Schoolstraat. Tussen het gemeentehuis en het politiebureau vindt u het Oranjepark, dat destijds inderdaad nog een park was.

Oranjestraat / Laanstraat vóór 1917


De tweede foto is wat ouder, in ieder geval vóór 1917. Even ter orientatie: het grote witte pand links op de foto is de villa die later café-restaurant Astoria aan de Oranjestraat zou gaan heten. Het pand werd voor dat doel grondig verbouwd. De villa is hier nog in oorspronkelijke staat. Daarvoor loopt de Oranjestraat die rechts uitkomt in de Laanstraat. Op de hoek Oranjestraat / Laanstraat ziet u de markante grote kastanjeboom staan, bij de ‘rieten dakjes’. U ziet de ‘rieten dakjes’ hier van de achterkant, waar deze pandjes een pannendak hebben, geen rieten kap, net zoals nu nog steeds het geval is. Links naast de kastanjeboom is nu Bril 62 te vinden, het pand waar vroeger Van Gend en Loos zat. Dat pand is gebouwd in 1917. Op deze foto staat het pand nog niet, dus de foto is in ieder geval van voor die tijd. Op de foto zijn nog tal van markante villa’s te bewonderen, waaronder ‘Villa Nova’ van de familie Huneus aan het Stationsplein. U ziet het net onder de horizon, rechts van het midden op de foto. Links aan de horizon zijn nog net de contouren van het Badhotel te vinden.

De eerste foto (van de Brink) kunt u ook als fotokaart bestellen. Een mooi groot formaat (A5) op stevig mooi fotopapier en achterop de beschrijving zoals hierboven is weergegeven. De kaart kost 2 Euro, als u de kaart per post wilt ontvangen komt er nog 1 Euro verzendkosten bij. Ook leuk als klein cadeautje voor een liefhebber van oud Baarn. En u steunt gelijk onze activiteiten! Stuur een mailtje om de foto te bestellen: groenegraf.baarn@gmail.com.

Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

1 opmerking:

  1. De foto van de Brink heb je eerder laten zien. Toen schreef ik dat Hans Knotters rechtsboven is geboren, aan de Bosstraat. Nu valt me iets daarachter op. Tegen de bovenkant van de foto loopt van de Eemstraat naar de Schoolstraat een steeg, met in het midden een bocht. In die bocht staat een soort kerkgebouwtje. Dat was het gebouw van het Baarns Mannenkoor, adres Eemstraat 10. Tot voor kort was daar de bloemisterij van Clappers. De Gereformeerde Kerk in Hersteld Verband is in 1926 in dat gebouwtje begonnen. Een jaar later namen ze een eigen kapel in gebruik in wat nu de Kapelstraat heet. Ik kan niet goed zien of die op de foto te zien is.

    BeantwoordenVerwijderen