donderdag 22 oktober 2015

Brandweerwedstrijden 1946 - 2004

Brandweerwedstrijden
Waarom brandweerwedstrijden. Na de tweede wereldoorlog hadden alle korpsen eigen systemen om de brand te blussen. Er werd weinig geoefend en om hier verandering in te krijgen werd al in december 1945 het brandweer wedstrijd comité opgericht. Het uiteindelijke doel was om een systeem in Nederland te krijgen en dat er regelmatiger geoefend werd. Dit is ook gelukt want na enige tijd bestond het landelijke aflegsysteem. De meeste korpsen deden hieraan mee. Het werd later ook een voorwaarde om aan de wedstrijden deel te nemen zodat er objectief beoordeeld kon worden . De eerste landelijke wedstrijden werden op 17 augustus 1946 gehouden te Utrecht.

Hiervoor werden wel regionale wedstrijden gehouden tussen de korpsen onderling. De objecten waren eerst "SPEELS" dat wil zeggen blokjes wegspuiten, hindernisbaan, en dergelijke.

In de jaren 50 zijn ook nog van deze wedstrijden gehouden. Het is nu niet meer te geloven maar deze werden gehouden aan het begin van de Torenlaan Javalaan t.o.huize Peking. Hierna bestonden de objecten uit paaltjes met latten hiermee werd dan een huis o.i.d bedoeld. De tekening hiervan werd van tevoren aan de deelnemers toegestuurd zodat er vlijtig geoefend kon worden dit door gebrek aan echte branden.

In 1952 werden het echte huizen en fabrieken waar de wedstrijden gehouden werden. Dit is anno 2005 nog zo. Brandweer Baarn heeft al in een vroeg stadium meegedaan aan de wedstrijden en vaak goede resultaten behaald. Tijdens de wedstrijden in 1948 van de Utrechtse Vrijwillige Brandweer (klasse B) werd de eerste prijs behaald. Het volgende jaar werd in Zeist de eerste prijs behaald en was goed voor een plaats in de landelijke finale te Ede op 23 juli 1949. Van de 24 deelnemers behaalde Baarn een eervolle 10e plaats.
rond de jaren '50

In 1950 lukte het voor de derde maal om eerste te worden in Zeist 18 ploegen deden er aan deel. Baarn bewees hiermee dat het de best geoefende brandweer in de provincie is. Op 8 juli was de landelijke finale te Deventer. Hier ging het een en ander mis ,een lekkende koppeling en het knappen van een slang. Maar was wel de snelste met opruimen en kreeg hiervoor een zilveren medaille van de VVV Deventer. De Baarnse ploeg bestond uit de volgende leden:
Groepscommandant(bevelvoerder) C.E.van Beek,A.J.Boterenbrood, J.G.van Hagen, G.Hasselbach, B.R.van Hornsveld, J.v.d.Horst, .A.Lichtenberg, P.van Uden en J.Veldhuysen.

In1959 werd het landelijk kampioenschap klasse 1 Landelijk behaald.Deze wedstrijden werden gehouden te Hilversum. Het object was in Loosdrecht bij de Marine.
De Baarnse ploeg bestond toen uit:
J. v.d.Horst, C.Dijkman, W .v .Hagen, L.Ravenhorst, R. v .Doorn, J.Piek, J.Staal, B.Keppel, A. Boterenbrood.
 
Op 30 mei 1964 werden er door de groep Lage Vuursche meegedaan aan de Lage Druk brandweerwedstrijden, klasse 2, te Westbroek. Dit onder leiding van bevelvoerder de heer G. Vervat sr (B). De ploeg eindigde op de 8e plaats.
Technische Hulpverlening
Tot 1974 waren de wedstrijden alleen brandbestrijding. In eind jaren 60 werd er door de brandweer steeds meer aan hulpverlening gedaan .auto ongevallen en dergelijke. Om hier ook een systeem te krijgen werden er in 1974 te Bussum de eerste landelijke wedstrijden technische hulpverlening gehouden. Baarn deed hier ook aan mee en werd gelijk 1e (landskampioen).Vreemd genoeg waren er toen korpsen die duidelijk de kat uit de boom keken. ln 2004 zijn deze wedstrijden opgenomen in de klasse 112. Hierna heeft Baarn regelmatig aan diverse wedstrijden deelgenomen met goede resultaten echter nooit meer een landskampioenschap behaald.
Tijdens wedstrijden staat de chauffeur alleen maar aan de pomp en worden er geen andere handelingen zoals rijden beoordeeld. Om dit te veranderen zijn in de regio Eemland door Brandweer Baarn chauffeurs wedstrijden georganiseerd. Ook dit kwam langzaam op gang maar gaat steeds beter.

Chaufferswedstrijden 2004 (L naar R) Leen Bakker, Frank Snel en Harm Terschegget
Het boek over de Brandweer van Baarn "Waarom Redden" is te koop voor een klein prijsje (€ 8,00). Kijk in onze webwinkel
Het Boek "Waarom Redden"

Geplaatst door L.J.A.Bakker oud korpslid van Brandweer Baarn
http://www.grijsvuur.nl

http://knipselsuitkranten.nl
http://ljabakker.magix.net/website#Startpagina

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten