donderdag 15 oktober 2015

Villa Sterrebosch, koetshuis van Baarnsteijn

door Eric van der Ent


Villa Baarnsteijn
In 2013 schreef ik een stuk over villa Baarnsteijn, de villa op de hoek van de Stationsweg en de Prins Hendriklaan. Een prachtige villa die rond 1875 gebouwd werd, rond dezelfde tijd dat de spoorlijn langs Baarn aangelegd werd. U kent ongetwijfeld de mooie oude ansichtkaarten van deze prachtige, inmiddels lang geleden gesloopte villa. Overigens schreef ik al vaker over dit stukje Baarn. Als u zoekt in ons weblog vindt u die artikelen vast en zeker.

Onlangs werd ik benaderd door Paul van der Wilk. Hij schreef mij dat hij zojuist eigenaar was geworden van villa Sterrebosch aan Stationsplein 4 in Baarn. Die villa is het voormalig koetshuis dat hoorde bij Villa Baarnsteijn. Hij zou heel graag meer te weten komen over de villa.

Villa Sterrebosch aan het Stationsplein
De hekpijlers (links en rechts) van villa Sterrebosch..
Hierop prijkt nog steeds de naam van de villa.
Een prachtige bron is het boek Baarn, geschiedenis en architectuur van Fred Gaasbeek, Jan van 't Hof en Maarten Koenders. Daarin staat te lezen dat het pand in 1878 gebouwd is als koetshuis bij Baarnsteijn in opdracht van dhr. Guimond de Briquemond, de intendant van paleis Soestdijk. In dat boek is ook te lezen dat de villa in 1916 verbouwd is. Helaas is verder niet veel informatie te vinden over dit voormalig koetshuis.

Paul van der Wilk zou graag nog veel meer te weten willen komen over zijn villa. Bestaan er nog tekeningen van Sterrebosch? Waar komt de naam Sterrebosch vandaan? Wie hebben de villa in de loop der jaren bewoond? Wellicht kunt u ons meer vertellen. Als dat zo is, neem dan alstublieft contact met ons op. We zijn heel erg benieuwd.


Eric van der EntVragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter