donderdag 21 juli 2016

Baarns winkelbestand blijft zich verder uitbreiden

Baarn 1971

Wanneer je een aantal weken uit Baarn weggeweest bent, zoals de laatste maanden bijvoorbeeld met vakantie, sta je bij je terugkomst verbaasd over de veranderingen, die er in zo'n korte tijd in winkeldorp Baarn plaats gevonden hebben. Samen met u willen we eens nagaan, welke wijzigingen, verbouwingen en nieuwe vestigingen er sinds half juli 1971 in Baarn voorgekomen zijn.
Het begon half juli al met de belangrijke vergroting en modernisering van bloemenmagazijn Floretum, dat de hr. en mevr. Bakker aan de Zandvoortweg bezitten. De winkel werd tweemaal zo groot en is nu nog maar twee meter van de kas verwijderd, zodat de klanten maar een paar stappen behoeven te doen om uit deze verkoopruimte in deze ruime kassen te komen, wanneer zij daar wat uit willen zoeken.

Nog net in juli viel ook de 'verjonging' van boekhandel v. d. Ven. De heer Wessels en zijn medewerkers kunnen hun klanten nu in een nieuw interieur ontvangen, dat al gauw 'boektiek' gedoopt werd en waarin het erg prettig winkelen is. Bovendien scheppen de tweezijdig benutte boekenwanden in de vorm van strippen maar liefst 60 meter meer uitstallingruimte en kan men er gemakkelijker omheen lopen. De kantoor- en schoolbehoeften kregen eveneens een veel overzichtelijker ruimte, terwijl ook de tijdschriften en luxe artikelen nu beter gepresenteerd kunnen worden. Ook de jeugd is er bij al deze vernieuwingen goed aangekomen, want hun lectuur heeft nu een aantrekkelijke eigen hoek gekregen.
Twee bekende zaken in de Brinkstraat wisselden van eigenaar. Dat was eerst het geval met het zelfbedieningsbedrijf van de heer J. Pols, die zijn levensmiddelenwinkel overdeed aan de heer D. Ernest uit Amsterdam. Uiteraard heeft de nieuwe eigenaar de inventaris van de winkel verder vernieuwd en het assortiment nog wat uitgebreid, maar de zaak, die in 1963 belangrijk vergroot en gemoderniseerd was, bleef voor bet overige ongewijzigd.


EOS de winkel halverwege links met markies
 Ruim een maand later was voor de heer Jac. van der Veer de tijd aangebroken om een punt achter zijn succesvolle carrière als zakenman te zetten. Deze bekende 67-jarige Baarnaar deed zijn radio., TV. en elektrotechnisch bedrijf 'Radio EOS' over aan de heer Theo Waldhausen, eigenaar van een groothandel in elektrotechnische artikelen in Kortenhoef. De nieuwe firmant wil de zaak op dezelfde voet voortzetten en Ruud Alten blijft winkelchef, terwijl ook alle andere medewerkers aan het bedrijf verbonden blijven. De heer v. d. Veer is 40 jaar zelfstandig ondernemer in Baarn geweest. Beginnende in de Turfstraat belandde hij via de Stationsweg in het huidige pand Brinkstraat 30 en 32. Bij de laatste verbouwing in 1966 kwam de grote ruimte tot stand, waar 'Radio EOS' nu haar activiteiten dus hoopt voort te zetten.


Zeilmaker Laanstraat 81
De eerste dagen van september brachten in de Laanstraat grote drukte met feestelijke openingen. Het nieuwe 'Centrum der Mode', dat de heer en mevr. Zeilmaker geschapen hebben, door naast hun bestaande zaak op de plaats waar het laatste houten gebouw van de Laanstraat stond, een grote uitbreiding van de winkelruimte te creëren, trok op de eerste dag toen men 'open huis' hield liefst 1000 bezoekers. Het feit, dat de zaak 50 jaar 'bestond, hielp daar uiteraard ook aan mee. De winkel werd tweemaal zo groot (85 m2 vloeroppervlakte) en verkreeg een gezellige patronenbar, terwijl één wand geheel gereserveerd is voor het kleinvak.
Twee open etalages zijn een reuze blikvanger geworden en een aanwinst voor de Laanstraat in haar ontwikkeling tot winkelpromenade en dag Iater vond de officiële opening plaats van Tapijtspeciaalzaak Rofra in het winkelpand Laanstraat 109. De heer Ronald van den Heuvel en zijn verloofde mej. Francis Schenk (de naam Rofra is een samenstelling van hun voornamen) brengen in deze zaak een rijke sortering tapijt, in alle kleuren, uitvoeringen en kwaliteiten. Daar naast gordijnstof, velours gordijnen en vitrage. In Amersfoort heeft de heer van den Heuvel veel ervaring op het gebied van interieurverzorging opgedaan en zijn vele contacten met fabrikanten ma¬ken het hem naast de grote keuze mogelijk tegen scherp concurrerende prijzen te leveren.

Ook in de Horeca sector kende Baarn in de afgelopen maanden nog twee ingrijpende veranderingen. Hotel Groeneveld, het eeuwenoude bedrijf aan de Amsterdamsestraatweg, ging in handen over van de heren van Opijnen Sr. en Jr. Uit alles blijkt, dat het de nieuwe eigenaren ernst is dit hotel en vooral het restaurant ervan weer een gerenommeerde naam in Baarn en geheel Gooi- en Eemland te bezorgen. Daarom werd de heer van Zelst als nieuwe chef-kok aangetrokken, wat een garantie betekent, dat de specialiteiten van het restaurant met lof genoemd zullen worden. In de taveerne zullen nieuwe warme en koude schotels geïntroduceerd worden, waaronder het Groenevelds '12 uurtje'. De intieme sfeer van Groeneveld en het grote parkeerterrein, waar iedereen voor zijn auto een plaatsje kan vinden, zullen met deze grote toewijding van eigenaren en medewerkers zeker velen regelmatig tot een bezoek noden.
Nadat de heer van Boekschoten in maart jl. zijn café-restaurant 'Prins Hendrik' een geheel eigentijds interieur had gegeven, waardoor naast het bestaande gedeelte (met grote zijzaal) ook nog een cafetaria ontstond en een gezellige counterbar Prins Hendrik een nieuwe, gezellige sfeer bezorgde, dwongen gezondheidsredenen hem het bedrijf over te doen. Jan Onwezen, reeds zoveel jaren welbekend in het Baarnse horecawezen, greep deze kans met beide handen aan en zal gezien zijn vakkennis en open gastheerschap er zeker in slagen, dit café-restaurant ook in de toekomst zijn plaats in het Baarnse uitgaansleven te verzekeren.

Geplaatst door L.J.A.Bakker Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter