donderdag 14 juli 2016

Houten speelgoed van Albouw uit Baarn

Nieuw Baarnstraat rond 1940

In Baarn werd er houten speelgoed gemaakt onder de naam SIO door de Firma ALBOUW. Deze firma was eigendom van de heer Scholten en zijn compagnon. Albouw was net na de oorlog gevestigd in het pand gelegen aan de Nieuw Baarnstraat no: 7.  

De werkplaats van Fa. Albouw op binnenplaats van Nieuw Baarnstraat no: 7
Sio (Speelgoed Industrie Overijssel) was producent van kinderspeelgoed. De merknaam wordt met kleine letters geschreven. De fabriek sio werd in 1938 opgericht en was gevestigd in Vroomshoop. Het verkoopkantoor was gevestigd in Amsterdam, Herengracht 25. Sio was indertijd de enige Vroomshoopse industriële onderneming. Er werd houten speelgoed gemaakt waaronder speelgoedgarages, poppenhuizen, sio Mobilo en sio Montage als goedkope tegenhangers van merken als Meccano en Temsi. Sio Montage ontstond eind jaren vijftig.

Het assortiment breidde binnen enkele jaren uit tot een groot aantal bouwdozen, licht- en motordozen en aanvulsets. De collectie sio Montage werd tot 1982 gemaakt.

Rokus van Blokland (1926) en zijn vrouw Corry van Blokland-Mobach (1929) ontwierpen voor sio houten speelgoed, speelgoedgarages, puzzels en allerlei montageprogramma’s. Hun ontwerpen hadden een pedagogische achtergrond ("spelen is leren") waarbij vorm en kleur van groot belang waren. Ontwerpen werden opgenomen in de vaste collectie design van het Stedelijk Museum Amsterdam. Het ontwerpersduo werkte van 1950 tot 1980 voor sio en bouwde in die tijd een collectie op die uniek is voor Nederland. Hun ontwerpen waren op het gebied van houten speelgoed jarenlang toonaangevend in de jaarlijkse internationale speelgoedbeurs van Neurenberg die altijd begin februari gehouden wordt.

Sio maakte ook kaart- en bordspellen, zoals Kom Mee Naar Buiten (gemaakt voor de jubilerende NVV), Huisje Boompje Beestje, Ganzenbord, Het Padvinderspel en Het Tom Poes Spel. Daarnaast had sio de Nederlandse licentie van Scrabble. Rokus en Corry hebben in de jaren dat ze voor sio werkten het uiterlijk van het spel vormgegeven. Ook ontwierpen ze het Jeugdscrabble.

In de jaren vijftig maakte sio houten kruidenierswinkeltjes en later stoffenwikkeltjes, compleet met ‘balen stof’. In de jaren zeventig kwamen winkeltjes (boutiques en later boetieks) voor tienerpoppen op de markt, gemaakt van bedrukt hardboard en karton. In de jaren zeventig maakte sio ook poppenhuizen, boerderijen en een serie wildwestspeelstallen.

In september 1982 brandde de fabriek in Vroomshoop af. Na de brand is op andere plaatsen nog tijdelijk de productie van een aantal artikelen voortgezet. In 1984 kwam een definitief einde aan de activiteiten onder de naam sio.

Tijdens de verkoop van het houten speelgoed, wat onder andere in Baarn werd gemaakt door de heer Scholten, werd een folder uitgegeven. Deze zag er zo uit:










Bron deel van de tekst: Wikipedia




Geplaatst door L.J.A.Bakker 



Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter