zaterdag 2 juli 2016

Wie, Wat, Waar: Straatnamen in oorlogstijd


Speurder, de speurhond van Groenegraf.nl
Vandaag is een nieuwe uitzending in de rubriek Wie, Wat, Waar? bij RTV Baarn gestart. De rubriek is een samenwerking met Stichting Groenegraf.nl. U kent inmiddels onze speurhond "Speurneus". Tijdens de uitzending van de rubriek Wie, Wat, Waar? graaft Speurneus telkens een foto van Groengraf.nl op. Wij hopen dan dat de kijkers van RTV Baarn en de volgers van Groenegraf.nl de vragen die we hebben over de foto kunnen beantwoorden.
In de Tweede Wereldoorlog kregen de 'koninklijke' straatnamen een andere naam. De bezetter had het natuurlijk niet zo op met ons koningshuis. Op 31 januari 1942 hadden overlaten (waarschijnlijk aanhangers van de N.S.B.) de straatnaambordjes al eens verwijderd, maar het duurde niet lang voordat Baarnaars de bordjes weer terug hingen. Op 30 maart 1942 kwamen er echter officiëel straatnaambordjes met nieuwe namen. De Wilhelminalaan ging Willem de Zwijgerlaan heten, De Prinses Julianalaan werd Mauritslaan, de prinses Beatrixlaan werd Gustaaf Adolflaan. Ook de Prinses Julianaschool werd omgedoopt tot Openbare School Nr. 1. Openbare School Nr. 2 was de Oosterschool. 

We willen graag een complete lijst maken met straten en objecten die omgedoopt werden. Wie kan ons meer van dit soort voorbeelden geven? Zijn er foto's van de straatnaambordjes van de omgedoopte straten?

Wat we precies willen weten leest u op onze site via deze link, of bekijkt u op RTV Baarn. De uitzending blijft ook te zien op onze site via deze link. Op die plek kunt u gelijk ook uw reacties plaatsen.

We zijn heel erg benieuwd of u ons kunt helpen!
RTV Baarn via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42 of via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook.

Op onze site is deze rubriek te volgen via www.groengraf.nl/wiewatwaar

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter