dinsdag 19 juli 2016

De 33e Nijmeegse vierdaagse in 1949

33e keer in 1949
Voor de drieëndertigste maal, be­gunstigd door stralend zomer­weer, heeft de oude keizerstad vier dagen lang de rol van charmante en vriendelijke gastvrouw gespeeld. En het feit, dat het aantal ingeschre­venen voor het sportief festijn der vier­daagse afstandsmarsen dit jaar een nieuw record bereikte, is het beste en duidelijkste bewijs, dat Nijmegen weet, hoe het zijn bezoekers moet onthalen. Alleen reeds om die reden zou het te betreuren zijn, als een zo geheel met de Karelveste vergroeide sportgebeurtenis uit deze stad zou verdwijnen.

Sportlievende van tien naties zijn er deze keer aan de start verschenen, in totaal 7204 deelnemers : Jongens en meisjes, mannen en vrouwen, allen in de meest opgeruimde stemming, be­zield van een sterke geest van kame­raadschap en van de vaste wil om de begonnen vierdaagse mars door de  prachtige Nijmeegse dreven tot een goed einde te brengen. Hun liederen klonken langs golvende blonde koren­akkers, langs weiden en bossen, door de straten der steden en dorpen, waar en enthousiaste toeschouwers langs de wegen de vrolijke tippelaars met ge­juich, bloemen en verversingen ont­vingen, Zo zijn ze gegaan: de tientallen burgerlijke wandelverenigingen, groe­pen militairen van zee- en landmacht , maar ook de eenlingen, zoals Kris, Kras en Kruimeltje de kranige Rotterdamse conducteur en dat boertje op klompen. Met de Nijmeegse bevolking vormden ze samen onder leiding van majoor Breunese een grote gemeenschap.
Hr. H. van Schouwen voor de 10e keer
huldiging met bloemen

doktoren en verpleegsters waren ook aanwezig
Frits Gieselbach op zijn klompen
eindeloze file trekt door de landelijke dreven van Cuijk
Geplaatst door L.J.A.Bakker Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter  

1 opmerking:

  1. Koningin Juliana kwam ook vaak vergezeld van een "bewaker" naar Baarn. Trui, haren los in de wind op de fiets. Zo kwam zij ook regelmatig bij ons in de winkel. Aan mijn vader vroeg ze eens of ze via de achterdeur weg kon, dan kon ze zonder bewaking eens winkelen. Ook in de toenmalige profi-markt in de laanstraat ging ze nog wel eens de voordeur in en de achterdeur uit. Mijn vader sprak haar in de winkel altijd aan met "mevrouw van Buuren" , dat wilde ze graag. Toen een bezoeker in onze winkel opmerkte dat "die mevrouw wel veel op de koning leek" antwoordde mijn vader "ja. leuk hè" . Of ze een portemonnee bij zich had weet ik niet. Koning Juliana kocht in elk geval bij ons altijd op rekening. Wel weet ik dat mijn vader vertelde dat Prins Bernhard altijd contant betaalde. Van Prins Bernhard heb ik nog eens een zeevisuitrusting gekregen.

    BeantwoordenVerwijderen