zaterdag 30 juli 2016

Wie, wat waar: Sigarenfabriek Hagen


Speurder, de speurhond van Groenegraf.nl
Vandaag is een nieuwe uitzending in de rubriek Wie, Wat, Waar? bij RTV Baarn gestart. De rubriek is een samenwerking met Stichting Groenegraf.nl. U kent inmiddels onze speurhond "Speurneus". Tijdens de uitzending van de rubriek Wie, Wat, Waar? graaft Speurneus telkens een foto van Groengraf.nl op. Wij hopen dan dat de kijkers van RTV Baarn en de volgers van Groenegraf.nl de vragen die we hebben over de foto kunnen beantwoorden.
Op de plek van onze bibliotheek aan de Hoofdstraat stond eerder het St. Nicolaasgebouw. Hierin was heel vroeger ons gemeentehuis en ons postkantoor gevestigd. Later vestigde zich daar een sigarenfabriek van de gebroeders H.G. en M.A. Hagen. De fabriek verruilde De Bilt voor Baarn. De doelstelling in Baarn was het vervaardigen van 60.000 sigaren per week van een bijzonder merk, beperkt tot een 8-tal merken in de prijsklasse van 25 tot 60 cent, waaronder 14.000 senoritas in de prijsklasse van 13 cent. Het pand aan de Utrechtseweg in De Bilt werd verkocht aan de NV Reckitts Handelsmaatschappij, producent van het toen bekende zakje blauw. Op 31-12-1936 was Hagen in liquidatie. Op 1-1-1937 werd de liquidatie beëindigd door de inbreng van het gehele bedrijf in de "Hagen’s Exploitatie Maatschappij NV" gevestigd te De Bilt. Het doel van deze maatschappij was statutair het exploiteren van de onroerende goederen uit de voormalige N.V. in 1 liquidatie.
Op 23-03-1952 werd "Hagen’s Exploitatie Maatschappij" ontbonden. Op 19-12-1952 werd door J.J.H.M. Hagen een nieuwe NV opgericht: de Koninklijke Sigarenfabriek H.G. en M.H. Hagen N.V. wederom te Baarn. Het bedrijf werd op 31-07-1956 opgeheven. 

Ons is vrijwel niets bekend van over deze fabriek. Zijn er nog foto's van het interieur of van het personeel? Wellicht foto's van de eigenaren? Wie kan ons meer vertellen?

Wat we precies willen weten leest u op onze site via deze link, of bekijkt u op RTV Baarn. De uitzending blijft ook te zien op onze site via deze link. Op die plek kunt u gelijk ook uw reacties plaatsen.

We zijn heel erg benieuwd of u ons kunt helpen!
RTV Baarn kunt u ontvangen via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42 of via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook.

Op onze site is deze rubriek te volgen via www.groengraf.nl/wiewatwaar

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen