dinsdag 30 januari 2018

De nacht voor de geboorte van Prinses Beatrix

Soestdijk, 12 uur ‘s nachts op 30 januari 1938
Alle tekenen zijn aanwezig, dat aan de lange periode van wachten een eind Is gekomen.  Het Is twaalf uur 's nachts en nog branden alle lichten in het paleis. In het begin van den avond is de dokter van de Prinses, dr. C.L. de Jong, die dr. De Groot zal assisteren, ten paleize aan­gekomen. Niet lang daarna arriveerde de tweede verpleegster, Romke Vermeer. Het verlof voor de telefonistes om haar maaltijden in het restaurant van het Badhotel te gebruiken, was tegen 4 uur 's-namiddag ingetrokken. De telefoonposten voor de pers en ten paleize zijn versterkt. Ook te Amsterdam heeft de P.T.T. bijzondere maatregelen getroffen. Zowel de directeur van het telegraafkantoor, als die van het telefoon­kantoor heeft extra-personeel opgeroepen. Zoo is dus alles gereed om het groote nieuws onmiddellijk te kunnen doorgeven. Op een rustige Zondag is een avond gevolgd die in scherpe tegen­stelling stond tot de voorgaande avonden. De nerveuze stemming ten paleize vindt zijn weerslag in het Badhotel.

In het feit, dat de Prins en de Prinses Zondag niet waren uitgegaan en alleen de Koningin een korte wandeling in het park had gemaakt, meende men nog geen aanwijzing te mogen zien, omdat het slechte weer een autotocht wellicht ongewenst maakte. Pas toen men zag, dat de P.T.T. een wenk had gekregen om op alles voorbereid te zijn, begreep men ten volle, dat het einde van het wachten aanstaande was. De telefoon rinkelde, de journalisten liepen haastig heen en weer, er ontstond een merkwaardige sfeer van spanning. Men begaf zich naar het paleis en keek naar de verlichte ramen. Achter -steeds meer- vensters zag men lampen branden. Ook het licht in de colonnades was volop aan. Dit was voorlopig het enige, wat de weinige kijkers zagen, tot om halfelf een auto uit het duister kwam aan­glijden en langzaam het hek aan de rechterzijde binnen wenkte. Het.is een gesloten Hofrijtuig, dat voorrijdt. Geen licht brandt erin. De chauffeur wacht voor den rechteringang, den ingang voor den Anna Paulowna-vleugel, waar het Prinselijk Paar woont. Een lakei verschijnt aan de deur en dan eensklaps gaat het licht in de hall uit. De auto dooft de koplampen. Een donkere gestalte gaat het bordes op en verdwijnt. Even blijft het nog donker en dan gaan de lichten weer op. Een lakei draagt een paar koffers naar binnen: de tweede zuster, Romke Vermeer, is aangekomen. De veldwachters houden even later het verkeer staande als de auto weer verdwijnt in de richting Baarn.

Er ligt nu een groote spanning en nervositeit over allen. Nu is het of in het gehele hotel iets trilt. Er is meer geluid, er is meer weging. Men ziet mensen heen en weer lopen. De telefonistes gaan niet naar huis; anders om kwart voor twaalf ging het telefoonkantoor dicht en heerste er een doodse stilte in het rustige vertrek, doch nu is het een en al beweging.

SOESTDIJK, 1.45 UUR.
Op drie plaatsen in Soestdijk brandt thans volop licht: in het Paleis, in het telegraafkantoor daar recht tegenover, waar het door de gesloten blinden dringt, en in het Badhotel. Hoewel de officiële mededeling, dat de Blijde Gebeurtenis te verwachten is, nog niet is verschenen, heerste toch spanning, omdat alles er op wijst, dat zij aanstaande is. Beambten van de P. T.T. bewaken en controleren alle telefoon- en telegraaflijnen. Op het plein voor het hotel Trier en voor het telefoonkantoor staan in de duisternis de auto's van de journalisten en fotografen, die naar de verlichte façade van het Paleis turen. Bij de telex wordt met verdubbelde activiteit de wacht gehouden. Uit alle delen van Europa worden telefoonverbindingen aangevraagd met Soestdijk.

SOESTDIJK, 2.30 UUR
In den zwartdonkeren tuin aan de achterzijde van het Paleis lopen, verloren in de duisternis, de wachters. Hier op den onverlichte weg langs de Praamgracht ziet men, dat het Paleis vannacht niet te ruste is gegaan. Vrijwel alle ramen vooral die in het Baarnsche gedeelte, waar de Prinses en de Prins hun intrek hebben genomen, zijn hel verlicht. Aan de voorzijde van het paleis brandt het licht, zoals het reeds den geheel en avond gebrand heeft. Tegen het hek aan de voorzijde staat een vijftal buitenlandse fotografen. 

Zij staren over het hek en hebben hun toestellen en blitzlichtapparaten bij zich. Zelf weten zij blijkbaar niet, wat zij hier doen, doch zij wachten in de duisternis. De hekken aan de voorzijde knarsen open. De veldwachters worden afgelost. Een auto, die uit de richting Amsterdam komt, stopt, ondanks het stopverbod, voor het paleis. "Is het Prinsenkind nog niet geboren?" vraagt de Gelderschman, die op weg huiswaarts is.

SOESTDIJK, 3.30 uur.
De toestand ten Paleize is, zoals hij den helen avond is geweest. Enige positieve mededeling is er niet gekomen. Veranderingen is dan ook in de situatie niet te bemerken. De spanning in het Badhotel stijgt voortdurend. De journalisten rijden af en aan naar het Paleis om te zien, of daar iets te ervaren is. De telefooncentrale heeft het druk te verantwoorden en er zijn in den nacht vier in plaats van twee telefonistes.

SOESTDIJK, 4 uur.
Er is in de situatie nog steeds weinig verandering gekomen. In het middengedeelte van het Paleis ziet men door de ramen aan de linkerzijde dat in de vertrekken, waar H.M. de Koningin Haar intrek heeft genomen het licht brandt.
 
Het is 31 januari 1938 klik op onderstaande link wat er toen gebeurde ook in Baarn.
 
 
 

Geplaatst door L.J.A.Bakker

http://www.grijsvuur.nl

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter