maandag 16 december 2013

Anthony van der Helden was van alle markten thuis

Anthony van der Helden (1835-1902)
geschilderd door Louis Stracké.
Deze zomer schreef ik een artikel over Lambertus Kuijer (1864-1919) die per ongeluk boomkweker werd aan de Verlengde Dalweg (nu Berkenweg) in Baarn. Dat stukje leest u hier. Lambertus bood mee op een kwekerij van Anthony van der Helden, niet met de bedoeling eigenaar te worden, maar hij bleek de hoogste bieder en kreeg zo 'per ongeluk' de kwekerij van Van der Helden in bezit. Het gevolg: drie generaties Kuijer die boomkweker werden op het stuk grond tussen Berkenweg en Zandvoortweg.

Eergisteren, 14 december 2013, werd er op het terrein van de inmiddels verdwenen boomkwekerij de 'Berkenfair' gehouden. Op die fair konden kleine Baarnse zelfstandigen zich tonen en hun waren aan de man brengen. Een mooie gelegenheid om onze activiteiten ook weer eens voor het voetlicht te brengen. Het was een mooie, gezellige en geslaagde dag. Aan het eind van de dag, toen alle spullen weer ingeladen in de auto waren werd ik door Maruschka Kuijer uitgenodigd om nog even bij haar vader binnen te komen kijken want Nic Kuijer, de laatste van de drie generaties boomkwekers, had nog wat te laten zien. Nic heeft een mooi huis laten bouwen op het grondstuk van de oude kwekerij. Binnengekomen kwamen twee mooie schilderijen te voorschijn en Nic vertelde erbij dat het schilderijen van Anthony van der Helden waren.


Anthony van der Helden (1835-1902), zoon van Teunis van der Helden en Anna Elisabeth Spikman was een geboren Baarnaar. Hij was een alles-kunner. Zo was hij notarisklerk, makelaar, tuinarchitect en boomkweker. Bovendien was hij een verdienstelijk kunstschilder. Hij schilderde vooral landschappen. Van der Helden moet zijn kwekerij rond 1870 begonnen zijn. Rond 1900, hij werd al een dagje ouder, besloot hij de kwekerij van de hand te doen. Lambertus Kuijer deed 'per ongeluk' een te hoog bod en kreeg het in bezit. Kuijer deed zijn koffiehuis aan de Eemnesserweg van de hand en stortte zich volledig op zijn boomkwekerij.De vraag is nu hoe Nic Kuijer, derde genereatie boomkweker, aan deze schilderijen komt. Vast staat dat ze al in huis hingen bij zijn vader Johannes Petrus Lambertus Kuijer (1898-1982). Het ligt voor de hand dat hij ze heeft gekregen van zijn vader Lambertus en misschien heeft deze Lambertus ze wel rechtstreeks van de kunstenaar Van der Helden gekocht. Wie zal het zeggen. Maar is het niet geweldig dat deze schilderijen nog steeds op het stuk grond waar Anthony van der Helden zijn kwekerij had, te vinden zijn?

De kunstenaar zelf is begraven op de oude algemene begraafplaats aan de Berkenweg en dat vindt u.... tegenover het huis van Nic Kuijer, waar de schilderijen nog hangen.

Met dank aan Maruschka Kuijer en haar vader Nic Kuijer voor hun toestemming voor het maken van de foto's van de schilderijen van Van der Helden.


Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

1 opmerking:

  1. Goedendag mijn naam is Sjaak Tesselhoff, ik ben al enige tijd bezig met onze geschiedenis, een van mijn ver fam.lid t.w. Geertruida Catharina Tesselhoff 2-3-1834 was getrouwd met Anthonij van Helden. Bij diverse speurtochten kwam ik achter een zelfde verhaal als bovengenoemd. Ook was ik opzoek naar afbeeldingen van een van zijn schilderijen. En zie hier zelfs 2 met een compleet verhaal geweldig. Ik zou ze best wel een keer in het echt willen zien zou me zeer bijzonder lijken. Mijn dank voor het bijzonder leuk artikel. Als er meer bekend is over de Tesselhoff fam. of aangetrouwd dan verneem ik het graag. vr.gr. Sjaak Tesselhoff

    BeantwoordenVerwijderen