donderdag 26 december 2013

Schaepmanlaan toen en nu

Hermanus Johannes Aloysius Maria (Herman) Schaepman (Tubbergen, 2 maart 1844 – Rome, 21 januari 1903) was een Nederlands dichter, rooms-katholiek priester, theoloog en politicus. Hij speelde een doorslaggevende rol in de katholieke emancipatie als eerste priester die lid van de Tweede Kamer werd.

Schaepman was progressief, zeker in sociale zin. Toch was hij op geloofsgebied een conservatief, een zogenaamde 'ultramontaan', die strikt de paus volgde. Hij moest niets hebben van liberalisme, en daarom kon hij samen met de protestantse voorman en politicus Abraham Kuyper de basis leggen voor de regering van de Rechtse Coalitie, een samenwerkingsverband van confessionele partijen, waardoor de decennialange macht van de liberalen rond 1900 werd gebroken. Zijn devies luidde Credo, pugno (Ik geloof, ik strijd). Mgr Schaepman werd vaak aangeduid als 'de doctor'.

Bovenstaande persoonsbeschrijving komt van Wikipedia. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd in Baarn de Staatsliedenbuurt gebouwd, met straten als Kuyperlaan, Groen van Prinstererlaan, Thorbeckelaan, Nolenslaan, Talmalaan, Wibautlaan, Savorin Lohmanlaan, Colijnlaan Troelstralaan, Goeman Borgesiuslaan en Schaepmanlaan. Op de plek waar de buurt gebouwd is waren vooral boerderijen en kwekerijen te vinden. Prachtige dahliavelden sierden deze rand van Baarn.
De dahliavelden aan wat later Nolenslaan ging heten.

Van Karla Roskamp ontving ik een paar mooie foto's van de bouw van de woningen aan de Schaepmanlaan en de Groen van Prinstererlaan. Deze foto's zijn gemaakt in 1964/1965. De flats aan de Schaepmanlaan waren in die tijd al gebouwd.


Aan de bouw van de woningen aan de Groen van Prinsterlaan zit nog een verhaal. De aannemer die deze woningen bouwde dacht slim te zijn. Om geld te besparen bouwde hij de woningen een paar lagen stenen lager, waardoor de schuinte van het dak al in de slaapkamers op de eerste verdieping begon. Dit was niet volgens tekening en de kopers van de huizen gingen daar dus ook niet mee akkoord. Een rechtzaak werd aangespannen en de aannemer ging failliet. Uiteindelijk zijn de woningen door een andere aannemer afgebouwd, maar wel een paar lagen stenen lager. 


De pasgebouwde Schaepmanlaanflats met daarvoor de bouw van de laagbouwwoningen aan de Schaepmanlaan.
Deze foto is genomen vanaf een steiger van een woning aan de Groen van Prinstererlaan.

Nogmaals de bouw van de woningen aan de Schaepmanlaan, gefotografeerd met de rug richting het
zwembad TIP (later de Trits). Overigens stond het zwembad er toen nog niet.

Op de voorgrond de nieuwbouw van woningen aan de Schaepmanlaan, vlak daarachter zijn de woningen
aan de Groen van Prinstererlaan al iets verder gevorderd. Daarachter zijn de nieuw gebouwde
bejaardenwoningen aan de Nolenslaan te zien.
In 2012 zijn de flats aan de Schaepmanlaan aan renovatie toe. De flats werden drastisch gerenoveerd en staan er nu weer prachtig bij.

De Schaepmanlaanflats in 2013. Prachtig geworden!
Met dank aan Karla Roskamp voor de oude foto's van de bouw van de woningen aan de Schaepmanlaan.


Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten