maandag 23 december 2013

Herinneringen aan opoe Gradje

Opoe Gerharda (Gradje) van Diermen en opa Teunis (Teus) Koenen
bij hun potkacheltje aan de Elisabethstraat
Vandaag werd ik geïnterviewd voor het kerkblad 'Op de hoogte' van de hervormde gemeente Baarn. Dat was een gezellig gesprek en natuurlijk gaan de vragen voor een kerkblad wat dieper dan een 'normaal' interview. Uiteraard werd ik ook gevraagd over het thema geloof. Afijn ik hoef dat allemaal hier niet uit de doeken te doen, als jullie daarin geïnteresseerd zijn kunnen jullie in januari het kerkblad lezen wat ik daarover verteld heb. Het thema geloof bracht me wel weer terug naar mijn jeugd. Mijn ouders woonden na hun trouwen op zolder bij mijn 'opoe en opa' Gradje en Teunis Koenen aan de Elisabethstraat in Baarn. De eerste jaren van mijn leven heb ik daar beleefd. Het geloof stond centraal in het gezin Koenen. Opoe Gradje zong de hele dag psalmen en las in de bijbel. Regelmatig werd er ook voorgelezen uit de bijbel.


Mijn overgeschreven tekst uit de Bijbel, nu meer dan veertig jaar geleden. Daar is het handschrift van
juffrouw Pop van klas 3 Astroschool in te herkennen!

Als kind maakte dat allemaal veel indruk op me. Mijn opoe en ik waren stapelgek op elkaar, dus ik was graag bij haar. Tussen de middag kwam ik uit (kleuter)school bij haar eten en daarna tekenen. Altijd lag daar de bijbel op tafel en zo begon ik als knaapje van 7 jaar met het overschrijven van de bijbel. Helemaal is het me niet gelukt, maar ik heb toch een flink stuk van Genesis overgeschreven.

Opoe is maar liefst 102 jaar oud geworden. Zij stief in 1989, twee dagen na het sinterklaasfeest. Overigens had ze een hekel aan die sinterklaas. Dat was een nep-geestelijke, daar moest ze niets van hebben. Haar leven lang was opoe bang voor de dood en bang voor wat daarna zou komen. Ik geloof dat ze bang was voor het hellevuur, maar één ding weet ik zeker: zij is boven in de hemel, als dat niet zo is, dan is er toch echt iets fout gegaan. Als iemand de hemel verdient dan is zij dat wel.

Een tekening van de Pauluskerk, compleet met klokgelui.
Opoe was en ongelooflijk slimme vrouw. Zonder opleiding kon zij toch schrijven en lezen. Zij deed dat ook veel. Ze schreef gedichten en versjes, meestal met bijbelse inhoud. Een aantal van dat soort schrijfsels heb ik nog in mijn bezit en die koester ik.

Vandaag, bij het interview voor het kerkblad moest ik weer terugdenken aan die tijd bij opoe. Toen opoe stierf kwamen die teksten uit de bijbel die ik overgeschreven heb weer boven water en ik zo kreeg ik ze weer terug. Ik bewaar ze nu zorgvuldig. Ze zijn al meer dan veertig jaar geleden opgeschreven en als ik ze bekijk zit ik zo weer aan tafel bij mijn opoe van wie ik zo zielsveel hield.

Fijne feestdagen allemaal!

Geschreven door Gradje van Diermen. Niet slecht voor iemand die nooit heeft leren schrijven toch?

Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

1 opmerking:

 1. Hallo Eric

  Is dit echt de oma Koenen waar ik het huis van gekocht heb in 1974 ? Mijn naam is Teus van den Hoek en ik geloof dat een reden om my haar huisje te verkopen was de zelfde voornaam als haar man.Ik werkte toen by Boomkwekery Kuyer wat grensde aan haar achtertuin en wy praten wel eens over het hek en over een kopje koffie en tijdens een van die gelegenheden kwam het huis tersprake.Ik heb het toen verbouwd ,trouwde daarna enemigreerde in 1982 naar Canada. Mijn jongste broer en zijn vrouw wonen er nu nog steedsen ongeveer elke twee jaar drinken we weer koffie in ons oude huisje .Populierenlaan 1.

  Vriendelijke groeten en Prettige Feestdagen.

  Teus van den Hoek

  tvandenhoek@eastlink.ca or our website : lowland-gardens.com

  BeantwoordenVerwijderen