dinsdag 31 december 2013

Krantenberichten die je wenkbrauwen doen fronsen

Als je zo vaak oude krantenberichten zit te lezen als ik, dan kom je nog wel eens wat vreemde berichten tegen. Een paar voorbeelden zijn in dit weblog al eens de revue gepasseerd, zoals: Baarnaar verdronken in een emmer water (klik hier) en Ierse persfotograaf op zoek naar muizen-etende Baarnaars (klik hier), of wat dacht u van Baarnse politieagent met een wel heel korte carrière (klik hier).Vanavond stuitte ik op een bericht uit de Gooi- en Eemlander van 22 november 1913 waar ik toch wel even stil van werd. Natuurlijk weet ik wel dat over roken vroeger minder moeilijk gedaan werd dan tegenwoordig. Sterker nog, aanvankelijk werd roken ook ingezet als geneesmiddel. Zo werd het gebruikt tegen verkoudheid, reuma, koorts, slangenbeten, zweren en zelfs syfilis. Ik heb wel advertenties gezien waarin het roken gestimuleerd werd omdat dat het vastzittende slijm zo lekker losmaakte en dat zo eenvoudig opgehoest kon worden. Tijden veranderen dat blijkt maar weer eens.


Gooi- en Eemlander
22 november 1913
Over roken werd dus gemakkelijker gedacht dan tegenwoordig, dat is duidelijk, maar dit krantenbericht schudde mij wel even wakker. Een plaatselijke commissie van schooltoezicht in Baarn liet op de Baarnse scholen onderzoeken hoe het zit met het rookgedrag van kinderen op negen Baarnse scholen. In de Gooi- en Eemlander wordt november 1913 bekend gemaakt wat de uitkomsten van het onderzoek zijn.

Op bijna alle negen scholen in Baarn wordt door kinderen gerookt. Van de 774 mannelijke leerlingen is wel eens gerookt of wordt gerookt door 260 leerlingen. Dat is dus een derde van de mannelijke leerlingen!
Er wordt ook een opsplitsing naar leeftijd gemaakt:

1e leerjaar: 6 à 7 jaar oud: 14 leerlingen
2e leerjaar: 7 à 8 jaar oud: 20 leerlingen
3e leerjaar: 8 à 9 jaar oud: 36 leerlingen
4e leerjaar: 9 à 10 jaar oud: 54 leerlingen
5e leerjaar: 10 à 11 jaar oud: 65 leerlingen
6e leerjaar: 11 à 12 jaar oud: 65 leerlingen

In het 5e en 6e leerjaar blijkt het pecentage onder de jongens zelfs rond de 50% rokers te liggen.

We spreken hier dus over kinderen van 12 jaar en jonger. Ik vind dat schokkend. Wist u dat dat zo was? In het artikel wordt verder ingegaan op de wijze waarop de Koningin Julianaschool maatregelen neemt tegen het roken van kinderen. De commissie van onderzoek beveelt die wijze van maatregelen nemen ook aan bij andere scholen. Afijn, leest u het zelf maar.

In het artikel wordt overigens alleen gesproken over roken door jongens. Hoe het met de meisjes zat weet ik niet, maar ik stel me zo voor dat het roken door meisjes in die tijd vrijwel niet gedaan werd.
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter