maandag 9 december 2013

Het orgel uit het gebouw van Christelijk Belangen

Het orgeltje uit het Christelijk Belangen Baarn
Een paar weken geleden plaatste ik een foto op onze facebook-pagina van het gebouw van Christelijk Belangen aan de Leestraat hoek Parkstraat in Baarn. Dat gebouw lag vlakbij de Astroschool .
Het gebouwtje werd gebouwd in 1928/1929. De kerkenraad van wijkgemeente 1 hield hier haar vergaderingen en in het gebouw kwam ook de jeugd bij elkaar voor jeugdkerk, clubwerk, catechisatie, clubsoos enzovoort.

Het Christelijk Belangen aan de Leestraat

Naar aanleiding van dit bericht op facebook kreeg ik een mailtje van dhr. Gerco Schaap uit Baarn. Hij scheef me dat in het Christelijk Belangen vroeger ook een pijporgeltje te vinden was. Het heeft er van 1932 tot 1968 (1965?) gehangen.
Het was een heel oud orgeltje, aangekocht van de Gereformeerde Kerk in Naarden en in 1968 verkocht aan de Grote of Barbarakerk in Culemborg, waar het, na verschillende restauraties, als tweede orgel (koororgel) dient.

De bouw van het Christelijk Belangen (1928-1929)
Gerco Schaap is eindredacteur van het blad ‘De Orgelvriend'. In dat blad verschijnt in het januari/februarinummer een artikel over dit orgeltje. Gerco is op zoek naar oude foto’s van het interieur van het Christelijk Belangen waarop het orgel te zien is. Mocht u over foto’s beschikken zouden we daar heel graag een scan van willen maken. Dat zou een hele mooie aanvulling zijn op het artikel in het blad.Heeft u een foto van het orgel, mailt u dan even naar groenegraf.baarn@gmail.com. Alvast bedankt!


Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen