woensdag 15 januari 2014

De Baarnschen Hortus


De Colonnade
In Baarn was in 1932 gevestigd een filiaal van de Utrechtse Hortus. "De Baarnschen Hortus" die het Cantonspark wordt genoemd was een opleiding-centrum voor studenten die daar praktische kennis en vaardigheden konden opdoen.


Er zijn van die intieme hoekjes in het Cantonspark, welker schoonheid reeds op het eerste gezicht spreekt. Welk een prachtig stemmingsbeeld kreeg de fotograaf hier voor de lens, een plekje dat herinneringen wakker roept aan de weelderige tuinen in het oude Romeinsche rijk, de Colonnade genoemd.
Het hoofdgebouw in het Cantonspark

Het hoofdgebouw in het Cantonspark, waar de hotulanus en zijn helpers gezeteld zijn, aan wier goede zorgen de verpleging de duizenderlei planten zijn toevertrouwd. Het hoofdgebouw staat aan de noordzijde van het park en heeft een afmeting van ongeveer 25 bij 40 meter.

een inkijk in een kas met de meest zeldzame gewassen

Onder het beschuttend glazen dak groeien en bloeien in de kassen de meest zeldzame gewassen. voor een plantenliefhebber moet een wandeling door dit dorado wel een uitgezocht genoegen zijn. Het park kan ook door particulieren worden bezocht, en geen twijfel of velen zullen daarvan gebruik maken.

De palmenkas welke een keur van tropische gewassen herbergt


Naast de bijzondere flora heeft het park ook enkele monumentale versieringen zoals de Colonnade, de stenen waterval, de fontein en de siervazen. In de jaren 20 van de vorige eeuw maakte Dirk Hornsveld een aantal foto's van zijn verloofde Annie Klaassen. Deze foto is één van die foto's.
Op deze foto ziet u drie tuinmannen aan het werk in het Cantonspark in Baarn. Van links naar rechts ziet u Willem Deijs, de oudste werknemer van toen, dan Johannes Hornsveld, die vlakbij aan de Javalaan woonde en rechts Daniel Hendrik Werner, zoon van de toenmalige directeur van School- en Werktuinen Carel Gustaaf Werner. Welke Willem Deijs dit precies is, daar zijn we nog niet achter, maar hij is ook te zien op foto 1759 in onze beeldbank. Hij woonde in de Nieuw Schoonoordstraat in Baarn.
Johannes (Joop) Hornsveld is geboren op 08-12-1899 in Baarn, zoon van Theunis Hornsveld en Hendrika Grasmaijer. Joop is overleden op 25-08-1989 in Baarn, 89 jaar oud. Hij is begraven op 29-08-1989 in Baarn, Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan. Beroep: tuinman in het Cantonspark in Baarn.
Joop trouwde, 28 jaar oud, op 12-07-1928 in Baarn met Wijntje Roskamp, 30 jaar oud. Wijntje is geboren op 21-03-1898 in Baarn, dochter van Jan Roskamp en Trijntje Kok. Wijntje is overleden op 10-01-1991 in Baarn, 92 jaar oud. Zij is begraven op 15-01-1991 in Baarn, Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan.

Daniël Hendrik (Daan) Werner is geboren op 16-12-1919 in Baarn, zoon van Carel Gustaaf Werner en Maria Hendrika (Marie) Hornsveld. Hij is gedoopt op 31-12-1919 in Baarn, Gereformeerde Kerk Oude Utrechtseweg door ds. J.G. Meynen. Notitie bij Daan: Schrijver van het boek ""Driehonderd jaren Hornsveld", Genealogie en Geschiedenis van de Familie Hornsveld, Culemborg, 1992.) Beroep: Tuin- en landschapsarchitect in Baarn en Utrecht. Daan trouwde, 29 jaar oud, op 27-10-1949 in Boskoop met Johanna Jannetje (Joke) van den Bosch, 23 jaar oud. Joke is geboren op 06-09-1926 in Boskoop. Joke is overleden op 22-05-2005 in Tiel, 78 jaar oud (oorzaak: Limfklierkanker). Zij is begraven in Baarn, Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan.
Links ziet u Carel Gustaaf Werner, 30-11-1890 in Amsterdam, zoon van Daniël Hendrik Werner en Maria Johanna Gerarda Radier. Hij was getrouwd met Maria Hendrika Hornsveld, dochter van de beroemde dahliakweker Hendrik Hornsveld. Carel Gustaaf overleed op 30-1-1972 in Baarn. Hij werd begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn. Naast hem ziet u Gerrit Smit. Van hem weet ik alleen dat hij uit Soest kwam. Rechts ziet u Johannes Hornsveld. Geboren 8-12-1899 in Baarn, zoon van Theunis Hornsveld en Hendrika Grasmaijer. Johannes trouwde met Wijntje Roskamp. Johannes overleed op 25-8-1989 in Baarn. Ook hij werd begraven op de nieuwe algemene begraafplaats. De beroemde dahliakweker Hendrik Hornsveld was een oom van deze Johannes. Deze drie heren waren tuinman in het Cantonspark in Baarn.


Het Cantonspark werd in 1905 aangelegd in opdracht van de eigenaar August Janssen. Na diens dood werd de tuin de Hortus Botanicus van de Rijksuniversiteit Utrecht. In de jaren tachtig werd de gemeente Baarn eigenaar van het park, dat inmiddels een Rijksmonument is. Naast de bijzondere flora heeft het park ook enkele monumentale versieringen zoals de Colonnade, de stenen waterval, de fontein en de siervazen.


Hier ziet u nog de kassen gelegen op het Cantonspark.

Dank voor enkele (kleine) afbeeldingen aan;
- mevr. K.Roskamp, Baarn
- mevr. A.M.C. van Dalen, Huissen
- dhr. Th. Hornsveld, Baarn


Leen Bakker


Geplaatst door L.J.A.Bakker http://ljabakker.magix.net/websiteVragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

1 opmerking:

  1. Dank voor de foto's en toelichting. Wat een geweldige baan had mijn opa, Jo Hornsveld, toch he?

    BeantwoordenVerwijderen