donderdag 2 januari 2014

Deel 2 De Handbrandspuiten van Baarn

De Handbrandspuiten van Baarn
De uitvinder van de brandspuit is Jan van der Heyden, zegt men altijd. Maar volgens de Romeinen is de oudste brandspuit uitgevonden en gebruikt 120 jaar voor Christus in Alexandrië. Het betrof een zuig-perspomp. De geschiedenis leert dat Jan van der Heyden in 1673 de slangenbrandspuit construeerde.
Vroeger werden er op Paleis Soestdijk al leren ‘brandemmers’ gebruikt, die waren voorzien van een W met een kroontje erop.
In 1883 (tweede kwartaal) kwam er in Paleis Soestdijk een handbrandspuit te staan, geheel omringd door hout en ook voorzien van een W met een kroontje erop. De W is afkomstig van Koning Willem III.
In 1920 kwam de brandweer van Baarn ook in actie, zoals bijgaande foto laat zien. De gebruikte handbrandspuit stamt uit 1890 en is voorzien van een lamoen (dissel) voor één paard, gebouwd door de Fa. Renker en Zoonen te Utrecht. Hij werd bediend door vier of acht personen.
In mei 1983 werden de restanten van de handbrandspuit uit 1890 teruggevonden in een oude schuur aan de Molenweg door de heer Jan Staal sr. Samen met mij haalde hij die restanten op.
In 1984 besloot de gemeenteraad van Baarn al het oude brandweermateriaal, bestaande uit 6 handbrandspuiten uit de jaren 1823 tot 1890, 25 brandweerstokken, enkele insignes van rond 1800, een brandweerbijl en een stormlantaarn in bruikleen te geven aan het brandweermuseum in Hellevoetsluis. Dit onder de voorwaarde dat er permanent een ‘brandweerhoek van Baarn’ in het museum zou worden ingericht. In juni 2005 is de gehele collectie, namens het college, nader bekeken in het brandweermuseum. Alles stond er keurig bij in de ‘Baarnse hoek’ op de eerste verdieping van het museum.

2014 "Koninklijk Rood, de Oranjes en de Brandweer"
In 2014 wordt er een thematentoonstelling gehouden in het Nationaal Veiligheids Instituut, locatie Hellevoetsluis (Nationaal Brandweermuseum)
De tentoonstelling, waarin de relatie tussen de brandweer en het Koninklijkhuis tot uiting komt, gaat "Koninklijk Rood, de Oranjes en de Brandweer" heten. Zij gaan deze tentoonstelling opbouwen rondom de collectie uit Baarn en Soestdijk, die zij van de gemeente Baarn in bruikleen hebben.

 


Geplaatst door L.J.A.Bakker oud korpslid van Brandweer Baarn http://www.grijsvuur.nlVragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nlook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten