donderdag 16 januari 2014

Deel 4 Brand in Baarn tussen 1481 en 1922

 


Vele branden zijn er geweest in Baarn. Enkele oude berichten staan vermeld op de website van Groenegraf.nl bij onder andere OUD NIEUWS en de BEELDBANK zoals:

In 1481 plunderden Hollandse benden het pas tot stad verheven dorpje Baarn. Baarn werd volledig verwoest en zo ongeveer alles werd platgebrand. Baarn zonk terug tot het peil van agrarisch gehucht. De inwoners leefden van akkerbouw en schapenteelt, misschien aangevuld door enig huisnijverheid.


Op 18 februari 1922 is de grote zaal achter hotel Central afgebrand. Hotel Central lag aan de Brink, daarachter, aan de Brinkstraat was deze grote zaal die als schouwburg gebruikt werd. De avond voor de brand was er nog een samenkomst van De Vriendenkring geweest, waarbij men het voor elkaar gekregen had om een draaiorgel op het toneel te krijgen. 's Nachts brandde de zaal geheel af, waarbij ook het pierement verloren ging. Op de plaats van de zaal staan nu de winkels in de Brinkstraat. Het Musis Sacrum aan de Nicolaas Beetslaan verving jaren later de afgebrande zaal.

Op de foto hier boven ziet u De Brink met rechts onder de Pauluskerk. In het midden van de foto ziet u hotel Central, met daarachter de afgebrande zaal.

De navolgende beelden van deze brand spreken voor zichzelf. Misschien herkent u nog iemand ????


Er was niet veel meer over dan een paar muren


















het gezelschap dat als laatste heeft gepeeld in de zaal 




































Geplaatst door L.J.A.Bakker oud korpslid van Brandweer Baarn http://www.grijsvuur.nl



Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nlook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten