maandag 13 januari 2014

Een oproep: Reindert Jan van den Berg

Op verzoek van dhr. R.H. van den Berg uit Vianen plaats ik vandaag een oproep in ons weblog. Dhr. Van den Berg stuurde ons deze foto.


Hieronder de oproep van dhr. Van den Berg:

Het betreft hier de woonomstandigheden tijdens de geboorte van mijn vader, Reindert Jan van den Berg, geb. 22-09-1914 te Baarn. Waar het precies om gaat is wie de bewoners waren van de Eemnesserweg 99 te Baarn in 1914. (de Witte Villa genaamd). Mijn opa was bij deze familie particulier/privé chauffeur en mijn vader, die inmiddels is overleden, had het er altijd over dat deze familie ook een buitenhuis in Noordwijk bezat vanwaar zij vaak met de familie en vrienden in de duinen gingen jagen. Een foto van mijn opa met de auto uit die tijd heb ik als bijlage bijgevoegd. Is hiervan eventueel nog te achterhalen waar de foto is genomen, wellicht aan de hand van de uitkijktoren die op de foto afgebeeld staat? Weet iemand wie er achterin de auto zitten?

 Wellicht is er nog wat informatie en misschien nog fotomateriaal beschikbaar.

De vader van dhr. Van den Berg is dus Reindert Jan van den Berg (1914-1999). Hij is geboren in Baarn en trouwde met Cornelia Antonia Petronella van der Pol (1926-2008). De chauffeur op bovenstaande foto is de vader van deze Reindert Jan van den Berg en heet ook Reindert Jan (1885-1939). Hij was getrouwd met Helena Frederika Willemse (1890-1939)

Villa Courbe Voie aan de Eemnesserweg
Deze laatste Reindert Jan van den Berg was dus privé chauffeur van de familie die op Eemnesserweg 99 in Baarn woonde. Volgens de oude adresboeken was Eemnesserweg 97 villa Courbe Voie, waar de familie Boldoot en familie De Cneudt gewoond hebben. Nummer 99 was de stal en het koetshuis dat bij deze villa hoorde. Dhr. Van den Berg wil graag weten wie hier woonde in 1914.

Joannes Jacobus Boldoot
De oorpronkelijke bewoner van Courbe Voie was Joannes Jacobus Boldoot, geboren 25-7-1850 in Soest en 28-6-1898 overleden in Baarn. Hij trouwde in 1873 met Maria Regina Desmons (ca.1849-1918). Boldoot was een zoon van Jacobus Cornelis Boldoot, apotheker en grondlegger van Fa. J.C. Boldoot, bekend van de Eau de Cologne. Zoon Joannes Jacobus werd ook firmant en directeur van het bedrijf. Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat dit bedrijf succesvol was en dat de familie daarmee een fortuin vergaarde. Boldoot jr. reed graag paard door de bossen van Baarn en op 28 juni 1898 ging hij ook op pad op één van zijn favoriete paarden. Het paard kwam echter alleen thuis, dus een ongeluk werd vermoed. Niet ver van de spoorbrug in het bos werd het lijk van Boldoot gevonden. Onbekend is of hij door een val van zijn paard was overleden, of dat hij was getroffen door een beroerte.

In 1914 was Boldoot dus al overleden, de weduwe Boldoot-Desmons leefde nog tot 1918, mogelijk dat zij nog een aantal jaar in Courbe Voie gewoond heeft. Vast staat dat de villa jarenlang leeggestaan heeft, totdat de bekende tapijtwever Edmond de Cneudt de villa kocht. Dit was pas lange tijd na 1914, dus voor de familie De Cneudt zal Van den Berg geen particulier chauffeur geweest zijn.

Wie kan ons helpen aan meer informatie over Reindert Jan van den Berg en over de foto die bovenaan dit artikel afgebeeld staat. Was het de familie Boldoot waar hij voor werkte, of heeft er nog een andere familie in Courbe Voie gewoond? Laat het ons weten alstublieft.
Bron gegevens en afbeeldingen Boldoot: boek 'Torens van Baarn' van Wil Hordijk.


Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten