dinsdag 28 januari 2014

Op zoek naar het Baarnse spoor van Han Jordaan

Deze week kreeg ik een telefoontje van Joost Rethmeier uit Hilversum. Het was geen allerdaags telefoontje. Hij vertelde me over zijn oud-oom Han Jordaan in de Tweede Wereldoorlog, over gebeurtenissen waarvan je denkt dat ze alleen in speelfilms gebeuren. Een deel van die gebeurtenissen speelden zich af in Baarn, maar veel is nog onduidelijk. Daarom op zijn verzoek onderstaande oproep met het verzoek om meer informatie.

Han Jordaan
Ik heb een oproep aan allen die meer informatie hebben over twee bekende heren uit het Baarnse verzet in WOII: Willem Alexander Knip; Bootsman van de Baarnse roeivereniging De Eem tijdens de oorlog en vlak daarna. Hermanus Gerrit “Puck” Jurriaans; een van de initiatiefnemers van het Baarnse verzet en sterk gelieerd aan de landelijk OD (Ordedienst). Beiden werkten nauw samen en waren zeer actief in het verzet. Puck herbergde veel onderduikers in zijn huis aan de Amsterdamsestraatweg en Knip pleegde sabotage (stak met een aantal van zijn jonge zwempupillen ooit een Duitse rubberboot lek en stak, samen met Erik Jurriaans, zoon van Puck op Koninginnedag 1943 op huize Peking ooit ook nog eens brutaal de Nederlandse Driekleur uit) en gaf onderdak aan piloten en anderen. Jurriaans en Knip boden in de tweede helft van april 1942 ook onderdak aan een oud-oom van mij; Han Jordaan. Han was voor zijn studie in Engeland toen de oorlog uitbrak en werd vervolgens door de SOE (geheime dienst) gevraagd om geheim agent en marconist te worden. Hij werd opgeleid om achter de vijandelijke linies in bezet gebied te helpen een verzets- en sabotagenetwerk op te richten. In de nacht van 28/29 maart 1942 werd hij in Twente gedropt met zijn in het Gooi bekende kameraad Gozewijn (Gosse) Ras.

Gozewijn (Gosse) Ras
Beiden bleven twee weken in Twente om bezet Nederland goed te leren kennen en reisden vervolgens naar Hilversum, Laren en Baarn om op gescheiden onderduikadressen in het netwerk van Ras actief te worden. Zij verzamelden uit de vriendenkring van Ras een aantal dappere jongemannen die hen wilden helpen; Een aantal van de oude vrienden van Ras werden koerier en gids van de twee geheim agenten. De belangrijkste waren Daan Burg uit Laren, Frans van der Sleezen uit Hilversum, Freddy Jurriaans uit Baarn. Daarnaast dus diens vader Puck Jurriaans en W.A. Knip; beiden uit Baarn. Een aangetrouwd familielid, Liek(e) de Jonge, later getrouwd met Tjeenk Willink, heeft Han in die tijd toevallig nog zien rondlopen in Baarn, samen met bootsman Knip, op zoek naar een geschikt droppingsterrein voor wapens. Wellicht zijn er nog anderen bij betrokken geweest. Han heeft met zijn geheime zender nog met Londen gezonden vanuit het boothuis van De Eem.


Han Jordaan
Han Jordaan zond op 19 april 1942 vanuit Baarn naar Londen een bericht met daarin onder andere het verzoek of Engeland zes RAF piloten kon ophalen. Londen antwoordde dat dit niet mogelijk was. Waarschijnlijk zaten deze piloten ondergedoken in Baarn, mogelijk bij Jurriaans, Knip of in een hut in de Baarnse bossen. Mogelijkerwijs waren zij afkomstig uit een neergestorte bommenwerper die in de buurt neergekomen was. Wie weet of iemand zich die piloten(hulp) nog herinnert?


In ieder geval is Han door verraad van Anthonie van der Waals op 3 mei 1942 opgepakt door de SD, betrokken geraakt bij het beruchte Englandspiel en uiteindelijk op 3 mei 1945 in Mauthausen omgekomen. Over dit bewogen korte leven van Han Jordaan is mijn familie nu een kroniek aan het schrijven. de Baarnse periode is hierin nog te onduidelijk. Ik hoop natuurlijk enorm dat er nog mensen zij die groenegraf.nl bezoeken en uit familieverhalen hier nog iets aan kunnen toevoegen. Informatie en documentatie, zoals beeldmateriaal en foto's van betrokken personen, is uiteraard zeer welkom.

Alvast heel veel dank voor uw hulp en groet, Joost Rethmeier, Hilversum. Telefoon: 06-50208432, e-mail:  info@rethmeieres.com


Eric van der Ent


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten