vrijdag 25 april 2014

1967, de geboorte van een nieuwe kroonprins

Nee, hij werd niet in Baarn geboren, maar in Utrecht. Op 27 april 1967 zag kroonprins Willem-Alexander der Nederlanden het levenslicht in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Niet in Baarn dus, maar het feest in Baarn was er niet minder om. Voor ons Baarnaars voelde het alsof er een belangrijke Barinees geboren was. Zijn ouders, Claus en Beatrix woonden in Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, gemeente Baarn waar Willem-Alexander ook zou opgroeien. Hij volgde het basisonderwijs op de Nieuwe Baarnse School en ging later naar het Baarnsch Lyceum.


Willem-Alexander was van ons Baarnaars, zo voelde dat. En toen hij geboren werd werd dat uitbundig gevierd in Baarn. Nog steeds zijn er mensen die daar tastbaar bewijs van hebben. Soms bewaart men dingen waarvan een ander denkt, wat moet je ermee, maar jaren later vindt iedereen het ontzettend leuk om het weer eens terug te zien. Zo bewaarde mevrouw W. Oosterbroek-Zoeten uit Baarn een paar speciale koekjeszakjes van verschillende Baarnse bakkerijen met mooie afbeeldingen ter gelegenheid van de geboorte van prins Willem-Alexander. Vier bakkerijen hadden in ieder geval dergelijke zakjes, misschien nog wel meer bakkerijen(?) Is het niet bijzonder dat mevrouw Oosterbroek nog steeds deze 47 jaar oude koekjeszakjes heeft?


Geboorte Willem-Alexander (bron: John Kappers)
De bakkerijen die meededen waren in ieder geval Van Luinen uit de Eemnesserweg, Wegerif uit de Hoofdstraat en de Sumatrastraat, Hendricksen uit de Nieuwstraat en Kuiper uit de Laanstraat. De laatste twee bakkerijen bestaan nog steeds en bakker Kuiper is zelfs nog in eigendom van de familie Kuiper.

Ik vond het heel bijzonder om deze zakjes te zien en wilde het jullie niet onthouden.


Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten