donderdag 24 april 2014

Baarnsch Geheugen

Wat ons betreft kan er niet genoeg over de geschiedenis van Baarn en haar inwoners gepubliceerd worden. Dat zult u begrijpen. Toen Dick Naafs, directeur van de Baarnsche Courant en van Drukkerij Bakker Baarn, ons benaderde met de vraag of wij wat vaker willen publiceren over oud Baarn in zijn Baarnsche Courant hoefden we niet lang na te denken. Natuurlijk!

Waarschijnlijk  heeft u wel eens een verhaal van ons gelezen in de Baarnsche Courant. Eens in de twee weken schrijf ik voor de rubriek 'Verhalen uit het groene graf' een herinnering met wat oude foto's. Geen zware kost, gewoon wat leuke herinneringen. Toen Dick ons benaderde was mijn eerste gevoel: waar haal ik de tijd vandaan. Eens in de twee weken een verhaal lijkt niet veel, maar naast alle andere activiteiten bij Stichting Groenegraf.nl en mijn 'gewone' dagelijkse baan, heb ik daar toch een hele kluif aan.

Voor mij alleen is het niet te doen om in een nog hogere frequentie te schrijven voor de Baarnsche Coutant, maar toen ik Leen Bakker en Karla Roskamp, die regelmatig redactioneel bijdragen aan onze publicaties,  vroeg of we dit wellicht samen konden oppakken was het antwoord volmondig ja!

Na wat brainstormen kwam het idee op tafel om een wekelijks item samen te stellen waarin we de lezers van de Baarnsche Courant uitdagen om te participeren. Zeer waarschijnlijk heeft u wel eens een kijkje genomen op onze Facebook-pagina. Als u dat wel eens gedaan heeft, dan weet u dat we daar regelmatig oude foto's op plaatsen. Over die foto's stellen we dan vragen en voordat je het weet wordt er volop gereageerd op de foto. Mensen delen hun herinneringen geven meer informatie over de foto's en delen de foto's met hun vrienden op Facebook. Dit delen zorgt er dan weer voor dat we een nog grotere schare volgers krijgen, die op hun beurt ook weer hun herinneringen en informatie over oud Baarn met ons delen. Zo doen we een beroep op het geheugen van de Baarnse bevolking.Met onze nieuwe wekelijkse bijdrage in de Baarnsche Courant willen we nu ook de lezers van deze krant erbij betrekken. Vanaf morgen verschijnt elke vrijdag de rubriek "Baarnsch Geheugen" in de Baarnsche Courant. Afwisselend plaatsen we een oude foto van een plek in Baarn met daarbij een foto van de situatie nu. De foto's worden voorzien van een korte uitleg en de lezers worden uitgenodigd om hun herinneringen te delen. Dat delen van herinneringen is het eenvoudigst via onze website. Hiervoor hebben we een interactief platform gecreëerd op www.geheugen.groenegraf.nl. Daar worden op dezelfde dag van publicatie de foto's geplaats en kunnen de lezers hun reacties kwijt. Die reacties zijn dan ook direct voor iedereen zichtbaar, zodat op die reacties ook weer gereageerd kan worden. Lezers zonder internet kunnen ook schriftelijjk reageren door een briefje bij ons in de brievenbus te doen: Groen van Prinstererlaan 38.

Deze mooie poster wordt verloot onder de inzenders met de juiste oplossing
De publicatie in deze vorm (foto oude situatie - foto nieuwe situatie) wordt afgewisseld met raadplaatjes. In dezelfde rubriek "Baarnsch Geheugen" plaatsen we een oude foto van een plek in Baarn of een oude foto met oude Baarnaars erop afgebeeld. De lezers worden uitgenodigd om te raden wat er op de foto te zien is of wie erop afgebeeld staan. Reageren kan dan ook weer op de hierboven aangegeven manieren. Om de lezers extra te stimuleren verloten we onder de inzenders die de juiste oplossing aandragen een leuke prijs. De eerstvolgende paar keer kunt u een mooie poster winnen met daarop een prachtige reproductie van een plattegrond van Baarn en Soestdijk in 1929. De oplossing en de naam van de prijswinnaar wordt de week erop in de Baarnsche Courant bekend gemaakt.

De wekelijkse rubriek "Baarnsch Geheugen" wordt verzorgd door Leen Bakker met de hulp van Karla Roskamp en mij. Het verschijnt elke vrijdag in de Baarnsche Courant. Mijn 'Verhalen uit het groenegraf' zullen ook gewoon om de week op maandag in de Baarnsche Courant blijven verschijnen. U kunt dus volop genieten van publicaties over oud Baarn in de Baarnsche Courant.

Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten