donderdag 11 december 2014

Brandstoffenhandel T.&R. de Ruiter op RTV Baarn

DE HERINNERING BLIJFT....

Brandstoffenhandel T. & R de Ruiter
Energieleverancier

Vanaf aanstaande zaterdag is op RTV Baarn weer een nieuwe aflevering in de serie 'De herinnering blijft' te zien. Zoals u weet wordt deze serie met de hulp van de historische kennis en het historische beeldmateriaal van Stichting Groenegraf.nl samengesteld. In deze aflevering gaan we terug naar de tijd van de kolen en stookolie. In Baarn waren er veel van deze energieleveranciers. De brandstoffenhandel van T&R de Ruiter was er één van. De opslagplaats van de kolen was bij het Buurtstation aan de Generaal van Heutszlaan, achter de Generaal. Daar was ook het kantoortje, een kippenhok en een klein moestuintje. De zussen Anneke, Trees, Diny de Ruiter, en hun oom Jaap hebben daar nog veel goede herinneringen aan.

De grondlegger van de brandstoffenhandel van T&R de Ruiter, was opa Lambertus. Hij begon destijds als kruier bij het station en als bijverdienste ging hij er kolen bij verkopen. Eerst met paard en wagen, later kwam de vrachtwagen erbij. Het bedrijf vestigde hij op het terrein van het Centraal Spoor, dus achter het oude station, waar nu de Generaal is gevestigd. Omdat veel zoons en kleinzoons van Lambertus zich ook met de kolenhandel gingen bezighouden, waren er in Baarn veel magazijnen met brandstoffen met de naam de Ruiter te vinden. Ook in Soest .

De broers Teus en Reijer de Ruiter, beiden zoons van Lambertus werden als brandstoffenhandelaar een begrip in Baarn. Het woonhuis was aan de Laanstraat, maar de zaak zelf, de kolenopslag met links het kantoortje, en de volkstuin met kippenhok, werd gehuurd van de NS. In de Turfstraat, waar later de melkfabriek kwam, stond de loods voor turf. De kolen kwamen uit België, Engeland en Schotland en werden vaak over de Eem, per schip aangevoerd.

Anneke, Trees en Diny weten nog te vertellen hoe het toen ging. Door de week werd er kolen, huisbrandolie, turf en gasflessen bezorgd. Oma en hun moeder namen de bestellingen op. In de weekends werden er kachels gerepareerd en mochten ze helpen. Jaap hielp vaak in de vakantie en pakte zelfs de briketten één voor één in. Als er klachten waren dat de kolen niet goed waren of dat er veel slakken in zaten, gaf hij ook stookadvies.

In de bloeitijd was er plaats voor drie man personeel en de meeste bestellingen kwamen uit Baarn en directe omgeving. Voor het rijden buiten Utrecht moest de chauffeur een aparte vergunning hebben. De komst van de Gasfabriek en het steeds populairder worden van het stoken met gas, werd uiteindelijk de doodsteek van de brandstoffenhandel.

Op het terras van de Generaal praten we met Anneke, Trees, Diny en Jaap over deze bijzondere, Baarnse energieleverancier. Deze serie van RTV Baarn wordt gemaakt door: Ans van Egdom, Jan Andries Smit en Eric van der.Ent.

'De herinnering blijft' is van zaterdag 13 december t/m woensdag 17 december te zien op RTV Baarn via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42.

Of via de stream op www.rtvbaarn.nl, YouTube en Facebook.

Deze uitzending is inmiddels geweest. Heeft u het gemist? Kijk het hieronder terug.Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter


Geen opmerkingen:

Een reactie posten