dinsdag 9 december 2014

Oefeningen, opleidingen en rangen

De brandweer doet meer bluswerkzaamheden. Brandweermensen moeten ook opgeleid worden. Als je eenmaal goedgekeurd bent, begint het pas echt. Brandweerman of -vrouw word je niet zomaar. Alles begint met de basisopleiding, die met een officieel rijksexamen wordt afgesloten. Je leert wat ‘brand’ eigenlijk is, welke blusmethode voor welke brand het meest geschikt is. Natuurlijk is dit soort theoretische kennis belangrijk, maar de cursussen blijven hoofdzakelijk praktijkgericht. Dat wil zeggen: vooral veel oefenen! Het belangrijkste is het functioneren in teamverband. Ook na de basisopleiding blijft het belangrijk regelmatig te oefenen. Je moet natuurlijk bijblijven op het gebied van de nieuwste ontwikkelingen.

Specialistische opleidingen
Na de basisopleidingen kent de brandweer, naast de verplichte onderdelen, een aantal keuzeopleidingen voor specialisatie. Daarbij kan je denken aan bijvoorbeeld chauffeur op de brandweerwagen, ladderwagen of het bedienen van de pomp, bevelvoerder en officier van dienst. Andere specialisaties zijn gaspakdragers en meet- en verbindingsfunctionarissen.

Cijfers
Bij de gemeentelijke brandweren in Nederland zijn ongeveer 26.500 actieve brandbestrijders. Daarvan zijn 22.400 vrijwilligers en 4100 mensen zijn in dienst bij de beroepsbrandweer.

Rangen en standen
Ook bij de brandweer van Baarn kent men rangen die herkenbaar zijn aan landelijke rangonderscheidingstekens. Voor 1946 had de brandweer van Baarn nog een eigen embleem op de schouders van de uniformen en op de petten. Daarnaast waren de rangen aangebracht onder aan de mouwen. Enkele voorbeelden van toen:

brandweerpet  manschap
brandweerpet manschap oud

Een oefening vlakbij de oude ophaalbrug over de eem in de jaren '30
namen als v.d.Horst, Boterenbrood, Jetten, Lichtenberg en Hagen komen op deze foto voor.

Oefening met de oude A-Ford vlakbij de oude Eembrug

Het boek over de Brandweer van Baarn "Waarom Redden" is te koop voor een klein prijsje (€ 8,00). Kijk in onze webwinkel
Het Boek "Waarom Redden"

Geplaatst door L.J.A.Bakker oud korpslid van Brandweer Baarn

http://www.grijsvuur.nl

http://knipselsuitkranten.nl
http://ljabakker.magix.net/website#Startpagina

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten