maandag 22 december 2014

De Oosterschool gaf les in een iglo

Dit is alweer de 492e aflevering in ons weblog sinds januari 2012. Een enorm aantal, elke paar dagen is er weer een bijdrage te vinden. Inmiddels doe ik dat niet meer alleen. U heeft kunnen genieten van prachtige bijdragen van onder andere Leen Bakker, Ed Vermeulen, Johan Hut en Karla Roskamp. We nodigen iedereen die herinneringen aan het verleden van Baarn wil delen uit om ook hun verhalen in ons weblog te delen! Een selectie van onze verhalen wordt ook geplaatst in de Baarnsche Courant. Van deze tweewekelijkse rubriek zijn alweer 67 afleveringen verschenen sinds de Baarnsche Courant het eerste verhaal plaatste, midden 2012. Bij elke volgende aflevering krijgen we meer leuke reacties van lezers, die telkens weer stof voor nieuwe (oude) verhalen opleveren. Hoe meer reacties, hoe leuker natuurlijk! Dank daarvoor. Ik wil in deze aflevering ook de kans grijpen om al onze vrijwilligers, volgers en donateurs te bedanken voor hun steun dit jaar. Het is geweldig te zien dat zoveel mensen enthousiast worden van het duiken in de geschiedenis van Baarn en haar bewoners. Onze website www.groenegraf.nl bestaat volgend jaar alweer tien jaar en de mensen die ons de afgelopen jaren gevolgd hebben weten hoeveel we in die jaren gepubliceerd en opgediept hebben. Daar mogen we met zijn allen trots op zijn. De komende jaren willen we onze activiteiten natuurlijk verder uitbreiden. Voelt u ervoor om ons als vrijwilliger te helpen, neem dan contact op. Er is genoeg te doen! Voor ons tienjarig bestaan volgend jaar hebben we allerlei leuke plannen waarvoor we nog fondsen zoeken. Wilt u ons steunen, overweeg dan eens een donatie voor onze Stichting Groenegraf.nl. Dat hoeft echt geen groot bedrag te zijn, alle kleine beetjes helpen.
In deze 492e aflevering wilde ik eens een winters onderwerp aansnijden. Ik schreef al eens eerder over deze foto's, maar dit keer wat uitgebreider. De winter is in Nederland nog niet echt aangebroken, maar misschien krijgt u door de hier getoonde foto’s toch een beetje ‘witte-kerst’ gevoel. Deze foto’s zijn gemaakt op 23 februari 1956 en gepubliceerd in vele (landelijke) kranten. Zelf in sommige internationale kranten werd geschreven over deze ludieke gebeurtenis. In 1956 hadden we een echte winter. Dat blijkt wel uit deze foto’s. De iglo is gebouwd bij de Oosterschool in Baarn en niet voor niets. De school zat te krap in zijn jasje en moest uitgebreid worden. Een urgentieverklaring voor de bouw van een lokaal voor voortgezet lager onderwijs was door het ministerie van onderwijs, kunsten en wetenschappen al verschillende keren geweigerd. Dit zette de onderwijzers en de leerlingen van de Oosterschool ertoe om zelf een lokaal te bouwen met materiaal dat op dat moment voldoende op voorraad was: sneeuw! Veertig kinderen hebben er een middag hard aan gewerkt. Het resultaat was een gebouwtje met een binnen-afmeting van vijf bij vijf meter. Het gebouw werd voorzien van een raam en deur en op de ‘buitengevel’ werd een bordje met de naam ‘Oosterschool (noodgebouw)’ bevestigd. Nadat er banken in de iglo geplaatst werden konden twintig leerlingen, dik aangekleed met jassen, dassen en mutsen, plaatsnemen en werd er daadwerkelijk les gegeven.

In een artikel in ‘De Waarheid’ worden nog wat namen van leerlingen genoemd: Henny de Bree, Ansje Bon, Coby Bon, Grietje Dekkers, Ineke de Groot, Rolie van Heck, Sietie van der Ent. Misschien lezen deze oud-leerlingen dit stukje en kunnen ze nog wat herinneringen delen. Dat ook internationaal aandacht besteed werd aan deze ludieke actie blijkt wel uit het feit dat dahliakweker Bruidegom, die veel internationale klanten had, krantenartikelen uit Zuid Afrika kreeg toegestuurd waarin over de iglo in Baarn geschreven werd.


Of de uitbreiding van de Oosterschool uiteindelijk door is gegaan vertelt het verhaal niet, maar eventjes was Baarn wereldnieuws.


Rest mij nog om iedereen fijne feestdagen toe te wensen en een geweldig 2015! Zoals geschreven is dat voor ons een bijzonder jaar. Hou onze website in de gaten. Daar leest u binnenkort over onze activiteiten voor ons tienjarig bestaan!

UPDATE 22-12-2014
Een reactie van Ans van Egdom, u kent haar wel, presentatrice van RTV Baarn. Haar meisjesnaam is overigens Van Wilsum.

Op de laatste foto, in het midden in het raam, sta ik met hoofddoek. Het is ook mijn klas die daar bij de foto staat en de iglo hebben gebouwd. Wij hadden een iglo thuis in de tuin gemaakt en vandaar ontstond het idee om er ook een op school te maken op het grasveld achter het huis van Meester de Groot (hij woonde ernaast) en grenzend aan het schoolplein. Deze foto heeft ook altijd in de gang van de school gehangen en heeft zelfs in Canada in de krant gestaan. Leuk om weer terug te zien!
Vriendelijke groeten, Ans

Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten