donderdag 22 januari 2015

Baarn – Salò

Brandweerkazerne Salo
In het Italiaanse Salò aan het Gardameer richtte een groepje enthousiaste mensen van wie de meesten hun militaire diensttijd bij de brandweer hadden doorlopen, in 1984 een vrijwilligersorganisatie op met de naam Gruppo Volontari Del Garda. In 1989 bood de Baarnse brandweer en tweedehands blusvoertuig te koop aan. Via een in Nederland wonend Italiaans echtpaar bereikte de brandweer het verzoek dit voertuig te verkopen aan een Italiaans vrijwilligerskorps aan het Gardameer. De verkoop werd datzelfde jaar nog afgesloten.

In oktober 1990 bezocht een delegatie van het Nederlandse brandweerkorps uit Baarn het nog jonge vrijwilligerskorps in Salò. Bij deze gelegenheid, waar ook de plaatselijke en regionale media bij aanwezig waren, werd het blusvoertuig uit Baarn officieel overgedragen aan de Gruppo Volontari Del Garda. In 1995 werden aan het vrijwilligerskorps van Salò nog twee tankautospuiten overgedragen.
 
Een gedenksteen op het dorpsplein
Een delegatie van vijf personen begeleidde het transport vanuit Nederland naar Italië. In het gebied ten westen van Milaan hadden veel overstromingen plaatsgevonden, waar dankzij de inzet van de vrijwilligers uit Salò erger rampen waren voorkomen. Ter herdenking hiervan werd in de kathedraal van Piovera, in het overstromingsgebied, een mis opgedragen. In aanwezigheid van alle hulpverleners werd in het bijzijn van de delegatie uit Baarn een gedenksteen op het dorpsplein onthuld.
Intussen waren er meer gemeentebesturen langs het Gardameer geïnteresseerd geraakt in de wijze waarop de vrijwilligers van Salò de hulpverlening hadden opgezet. In november 1995 werden de Baarnse collega’s uitgenodigd door de burgemeester van Sirmione.
In 1997 werd afgesproken dat een groep vrijwilligers uit Salò in Baarn een verkorte opleiding hulpverlening, ongevallen en brandbestrijding zou gaan volgen.
De onderlinge band werd verstevigd door sportuitwisselingen eens in de twee jaar. In september 1998 vond de eerste sportuitwisseling tussen de beide korpsen plaats in Baarn. De onderdelen die beoefend werden waren zwemmen – school-, rug-, vlinder- en vrije slag – volleybal en roeien. Tot rond 2010 zijn deze tweejaarlijkse traditie in ere gehouden, daarna zijn de verbindingen verbroken.

Een verhaal van Salò
Het plaatsje Salò ligt ingeklemd tussen de bergen en het Gardameer. In 1984 was er alleen in Trentino en Desenzano een beroepsbrandweerkorps. Omdat deze plaatsen zeker op 150 km afstand van Salò liggen, bedacht Franco Rodelli dat het tijd was om in zijn eigen plaats een korps bij ‘Mama’s bloemenwinkel’ op te richten omdat het bij brand veel te lang duurde voordat er een wagen uit Trentino aanwezig was. De naam ‘Gruppo Volontari del Garda’ was geboren.

De brandweerwagens die ze aanschaften werden blauw (van het Gardameer). In Salò en omgeving noemt men de vrijwilligers ook Angeli Azzurri, Blauwe Engelen. In Italië waren deze wagens moeilijk te kopen en ze waren ook vreselijk duur. Totdat een vriend van Franco, de heer Antonioli, die in Sevenum in Nederland woonde, in een krant las dat de gemeente Baarn een brandweerauto in de aanbieding had. De koop werd gesloten en de auto werd overgedragen aan de heer Antonioli. Hij en zijn vrouw Toos werden later de ‘tolken’ tussen Baarn en Salò.

 
Omdat ‘Mama’s bloemenwinkel’ te klein werd, kregen de Volontari di Garda van hun gemeente een oud pand ter beschikking. Ondertussen kochten de mensen uit Salò diverse auto’s aan, die dan door Baarn werden aangevuld met kleding, gereedschap en adembescherming, zodat ze in Salò toch iets aan materiaal hadden.
 De naam van Murk Camper op een brandweervoertuig van Salo

De mensen die regelmatig naar Italië gingen waren Murk Camper, Ton Baars, Harm Terschegget en Dirk van de Veen. Hoezeer de Italianen aan het Gardameer het op prijs stelden dat deze Baarnaars hun vrije tijd staken in het lesgeven aan hun collega’s in Italië, blijkt wel uit het feit dat ze daar na het overlijden van Murk zijn naam op een nieuwe brandweerauto hebben geschilderd. Het is daar namelijk de gewoonte dat de mensen uit het korps die zijn overleden niet worden vergeten, maar dat hun naam op een auto komt te staan of in de kazerne op de muur wordt gezet.

De nieuwe kazerne in Salò is in 2004 geopend en tegelijkertijd is de Gruppo Volontari Del Garda door de Italiaanse overheid officieel erkend als brandweerkorps. Al vrij snel na de opening kon men alle voertuigen en manschappen inzetten, want Salò was het epicentrum van een enorme aardbeving.

De cirkel is rond: de eerste auto, de laatste auto. Wat begon als een verhaaltje is een love story geworden. Vriendschap, liefde door de jaren heen. Elkaar helpen als het nodig is, of even laten weten dat je meeleeft bij narigheid of ziekte. Heimwee hebben naar de mensen en weten dat het wederzijds is, dat is een vriendschap die nooit meer overgaat.Het boek over de Brandweer van Baarn "Waarom Redden" is te koop voor een klein prijsje (€ 8,00). Kijk in onze webwinkel
Het Boek "Waarom Redden"
Geplaatst door L.J.A.Bakker oud korpslid van Brandweer Baarn
http://www.grijsvuur.nl

http://knipselsuitkranten.nl
http://ljabakker.magix.net/website#Startpagina


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en TwitterGeen opmerkingen:

Een reactie plaatsen