vrijdag 9 januari 2015

Het geheugen van Baarn: De geschiedenis van familie De Zoete bij RTV Baarn

Samuël de Zoete
(1835-1919)
De naam De Zoete is onlosmakelijk verbonden met Baarn en vooral met Paleis Soestdijk. Generaties lang woonden de De Zoete's in Baarn en omgeving en nog steeds zijn er afstammelingen van hen te vinden in onze plaats. Leden van de familie De Zoete hadden vaak beroepen die met de natuur te maken hadden. Zo zijn ze vier generaties lang werkzaam geweest als bosbaas en plantagemeester in de bossen van het domein van Paleis Soestdijk.
Karl en Willem De Zoeten zijn al jarenlang bezig om de geschiedenis van deze familie uit te zoeken. In deze aflevering hebben we een gesprek met hen en kijken over hun schouders mee naar de geschiedenis van hun voorouders.

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hun afkomst. Ook Karl en Willem de Zoeten. Zij hebben hun roots in Baarn en Soest en ontdekten na veel onderzoek de geschiedenis van hun voorouders. Een bijzondere geschiedenis waar de bossen rondom Paleis Soestdijk een rol in spelen.


Cameraman Jan Andries Smit, presentatrice Ans van Egdom en Karl en Willem de Zoeten

In deze aflevering van “de herinnering blijft “vertellen zij hun verhaal. Het begint in het noorden van Frankrijk, waar Aernout de Soete woonde met zijn echtgenote Elisabeth. Hij was de eerste De Zoete die zich vanuit Belle, dat tegenwoordig Beaulieu heet, vestigde in Woubrugge in Nederland. Van beroep was hij vellebloter, ofwel handelaar in  huiden. Daarnaast was hij schoolmeester, koster en voorzanger. Drie generaties lang oefenden zijn nakomelingen eveneens dit ambt uit. De laatste, Johannes de Zoete kwam in augustus 1717 als eerste De Zoete naar Baarn waar hij ook als koster en schoolmeester ging werken. Zijn kleinzoon Hessel was de eerste De Zoete die “plantagemeester en opzichter der bosschen te Zoestdijk” zou worden. Deze binding met Paleis Soestdijk zou vier generaties lang blijven en steeds overgaan van vader op zoon.

Het grafmonument van Samuël de Zoete
en Aaltje van de Vuurst op de oude
begraafplaats aan de Berkenweg
Eén van hen was Samuël de Zoete (1835-1919). Meer dan vijftig jaar zou hij als bosbaas in dienst blijven. Ten tijde van Anna Paulowna trad hij in dienst op het domein Soestdijk. Maar hij was ook raadslid van de Gemeente Baarn en kandidaat van de provinciale Staten/Tweede Kamer. Hij diende ook onder Prins Hendrik en Koning Willem III, alsmede onder Koningin Emma.  Tijdens zijn plantagemeesterschap werden o.a. de buitenplaatsen Canton en Peking van de hand gedaan en werd “De Eult” gesloopt.

Anekdotes waren er natuurlijk ook. Zo zou een De Zoete, waarschijnlijk Hessel, in 1795 op de Bisschopsweg bij de brug over de Eem, soldaten van Napoleon tegen gehouden hebben door het uitdelen van jenever. De familie De Zoete was een ijverige familie met beroepen die vaak met de natuur te maken hadden. Generaties lang hebben ze een groot aandeel geleverd in de aanleg van de tuinen en bossen rondom Paleis Soestdijk. Maar ook broers, neven en aangetrouwde familieleden werkten daar vaak mee. Zij werden ook generaties lang naar elkaar vernoemd, waardoor voornamen als Hessel, Zilvester, maar vooral Samuël keer op keer terug te vinden zijn in hun stamboom. Op de oude Begraafplaats aan de Berkenweg en op de Nieuwe Algemene Begraafplaats zijn hun namen nog steeds terug te vinden.

Deze serie van RTV Baarn wordt gemaakt door: Jan Andries Smit,  Ans van Egdom en Eric van der Ent.

“De herinnering blijft” is van zaterdag 10 januari t/m woensdag14 januari te zien op RTV Baarn via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42, of via de stream op www.rtvbaarn.nl, YouTube en Facebook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten