zaterdag 3 januari 2015

Een man uit brandweerhout gesneden

Johan van der Linden
Een man uit brandweerhout gesneden. Johan van der Linden begon zijn loopbaan bij de jeugdbrandweer in Baarn. Als hij hieraan terugdenkt komen de demonstraties door de jeugdbrandweer naar boven, waar hij met een poederblusser een brandje moest blussen. Ook deed hij mee aan jeugdbrandweerwedstrijden. 
Anita in een brandweer overal
Oefeningen onder leiding van Cees Dijkman. Plat afleggen, zoals dat werd genoemd, vanaf de open Austin. Na de wedstrijden gingen ze eten bij een Chinees restaurant. ‘De leiding hield dan altijd goed in de gaten dat wij geen bierglazen mee naar huis namen – waar alleen maar limonade in had gezeten,’ vertelt Johan.


Naar het grote korps
Na de jeugdbrandweer is Johan nog vijf jaar lid geweest van het grote korps. Tijdens deze periode deed hij veel voor de personeelsvereniging, de contactcommissie en de voorbereiding voor het 150-jarig bestaan van de brandweer.
Johan en Anita 's trouwdag in 1981

Trouwen met de AA-Ford
Tijdens een jeugdbrandweerfeestjes stelde Johan zijn vriendin Anita voor. In 1981 trouwden Johan en Anita en werden naar het gemeentehuis gebracht met de AA-Ford, die net gerestaureerd was.

Louise Staten Gerrit van de Veenlaan
Nog de kriebels
Johan herinnert zich nog de brand bij Louisa State, waar de gehele zolderverdieping in lichterlaaie stond. Wat hem altijd is bijgebleven was dat bij de nacontrole bleek dat de ramen en kozijnen van staal waren gemaakt en voorzien van kettingen. Hierdoor konden de ramen maar een klein stukje open. Dit was zo gemaakt om te voorkomen dat de jongens en meisjes bij elkaar konden komen via de dakgoten. ‘Maar,’ vertelde Johan, ‘je zou daarboven maar niet weg kunnen komen bij een brand als deze... Wat dan. Als ik weer in Baarn kom om mijn moeder te bezoeken en ik rij langs Louisa State, kijk ik altijd omhoog. Dan krijg ik nog de kriebels als ik eraan denk dat ik toen best eens iemand op zolder had kunnen aantreffen, met alle gevolgen van dien.’

Johan bij de brandweer in Loosdrecht
Eind 1981 verhuisden Johan en Anita naar Loosdrecht waar hij werkte bij Luchttechnische Industrie Loosdrecht (ltl). Johan had inmiddels wel besloten te stoppen met het brandweerwerk. Even wat anders dan alleen daar vele dagen per week mee bezig te zijn.

Opeens kwam er een man in brandweeruniform binnen
De toenmalige commandant van de brandweer van Loosdrecht, de heer Guntenaar, had gehoord dat er bij ltl een brandweerman werkte. Die man zou hij heel graag bij het korps van Loosdrecht willen hebben. Hij vroeg naar de heer Van der Linden en wilde hem graag even spreken. Om een lang verhaal kort te maken: Johan ging bij de brandweer van Loosdrecht.

Plons is ‘water’
‘Op mijn eerste oefenavond mocht ik meerijden met een splinternieuwe brandweerwagen. Maar omdat meer dan de helft van het korps ergens anders was, werd besloten dat ik de volgende week maar eens met een echte oefening moest meedraaien. Zo gezegd zo gedaan. Ik kreeg van iemand uitrukkleding, een helm en een portofoon. Ik mee op oefening naar jachthaven Het Anker. Hier werd het commando afleggen gegeven en ik stapte in het donker uit de brandweerwagen: “Plons”. Ja hoor, ik zakte zeker twee meter het water in en zat volledig onder het eendenkroos. Wat was er gebeurd. De collega’s hadden de brandweerwagen op de steiger geparkeerd. Iedereen wist dat natuurlijk, maar ik niet! Meteen nat naar huis gebracht, even douchen en hup, weer mee naar de brandweerkazerne. De oefening ging verder niet meer door maar “de basis was gelegd”.’
2e van links is Johan tijdens de jeugdbrandweer wedstrijden in 1984

Johan is ook brandweerduiker geweest
‘Jaren ben ik brandweerduiker geweest. Vele oefeningen en het echte duiken moeten doen. Wat ik niet altijd leuk vond was duiken in de winter. Het water was natuurlijk koud, maar je ademhalingsautomaat kon bevriezen en dat vond ik niet prettig op zo’n vijftien meter diepte.’

Nog steeds bij de brandweer van Loosdrecht
Johan werkt nog steeds bij de brandweer van Loosdrecht als vrijwilliger in de rang van hoofdbrandwacht. ‘Het bevalt mij hier prima, maar ik heb in Baarn ook een leuke tijd gehad,’ zo eindigde Johan zijn verhaal.Het boek over de Brandweer van Baarn "Waarom Redden" is te koop voor een klein prijsje (€ 8,00). Kijk in onze webwinkel
Het Boek "Waarom Redden"

Geplaatst door L.J.A.Bakker oud korpslid van Brandweer Baarn

http://www.grijsvuur.nl

http://knipselsuitkranten.nl
http://ljabakker.magix.net/website#Startpagina

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter2 opmerkingen:

  1. Zie ik hier naar beneden scrollend mijn broer Jan Gaarenstroom zitten op een foto 2de van rechtsonder?

    BeantwoordenVerwijderen