maandag 9 februari 2015

Gezocht: Villa Clara, Nassaulaan te Baarn


Via Twitter stuitte ik op een oproep van Huis van Gijn. Op hun website http://www.juffrouwfijnvandraat.nl is een oproep te vinden. Gezocht wordt informatie over Villa Clara aan de Nassaulaan in Baarn. Op verzoek van Huis van Gijn plaats ik deze oproep ook in ons weblog, in de hoop dat u, bezoeker van groenegraf.nl, meer kunt verstrekken. Hieronder de oproep:

Ergens aan het einde van de 19de eeuw, vermoedelijk in 1895 of 1896, kocht Simon van Gijn in Baarn een tweede huis. Ook zijn goede vriend Constantijn Muysken verhuist in deze tijd naar Baarn. Simons huis stond aan de Nassaulaan, helaas is niet bekend welk huisnummer het had. Hierdoor wordt de zoektocht naar informatie over dit huis bemoeilijkt.Wat we weten
Vanaf 1895 gaat hij elk jaar een keer naar Baarn, zo blijkt uit zijn notitieboekjes. Vele malen heeft hij de route per spoor met de treintijden en de overstappen genoteerd. Daarnaast hield hij ook bij wat hij aan geld meenam.
Simon van Gijn doet voor 1 maart 1918 zijn villa van de hand. Op die dag maakt hij zijn testament op, waarin het volgende wordt vermeld: de geheele inventaris aanwezig geweest in “villa Clara” te Baarn en thans staande op den zolder in mijn huis te Dordrecht, etc.
Wellicht heeft Van Gijn zijn villa opgegeven vanwege zijn slechter wordende gezondheid. De eerste tekenen daarvan zijn in 1901 en 1904 wanneer hij uitgebreid gaat kuren. De eerste keer drie maanden in Bad Harzburg en Karlsbad. In 1904 ‘overwintert’ hij in de Bloemenrivièra. In 1911 treedt hij af als voorzitter van de vereniging oud-Dordrecht waarvoor zijn gezondheid als reden aanvoert.


Eerste zoektocht
Uit de eigen collectie Huis Van Gijn halen we tot nu toe bijna niets. Een aankondiging van een tableau/historische optocht welke gehouden wordt in Villa Clara. Een ansichtkaart die een personeelslid van Simon naar Baarn stuurt waardoor we weten dat hij in 1911 in Baarn vertoeft van 13 mei tot 2 november.
Ook het testament geeft nauwelijks antwoorden. We weten hierdoor alleen dat hij dan zijn Villa al heeft verkocht. En dat hij de inboedel van dit huis ligt opgeslagen op de zolder van het huis aan de Nieuwe Haven te Dordrecht. Hij legateert de inventaris aan zijn huishoudster juffrouw Fijn van Draat. Helaas lijkt er niets bewaard gebleven.
Een eerste zwerftocht over het internet levert geen foto’s of andere gegevens op. Wel komen we op de website van Stichting Groenegraf (website) die telefoonboeken van het Eemland heeft gedigitaliseerd. De naam van Van Gijn duikt er ook in op. In 1915 had hij telefoon met het nummer 157. In het telefoonboek van 1917 komt Van Gijns naam ook nog voor, bij bijzonderheden staat vermeld: Tijdelijk verblijfhoudenden des zomers. Ook hier weer geen huisnummer.
Uit de online kadastrale gegevens (website) blijkt dat de huizen die aan de Nassaulaan die er nu staan, er slechts 3 gebouwd zijn rond de tijd dat Van Gijn er vermoedelijk zijn huis koopt. Het zijn de nummers 17, 31 en 33. Misschien is de villa wel hernoemd. De meeste panden met huisnummers 1-60 zijn gebouwd in 1901, 1903, 1907, 1915, met een enkel modern huis er tussen. Vanaf de nummers 60 tot 98 betreft het nieuwbouw van tussen 1970 en 2002. Mogelijk stond Villa Clara hier en is dus afgebroken.

Wat gaan we doen
We gaan proberen te achterhalen in welke jaar hij Villa CLara koopt, zeer essentieel gezien de bouwjaren van de panden. Daarnaast gaan we opzoek naar het huis nummer.
We zullen via internet en de diverse historische verenigingen in Baarn en omgeving een oproep doen of te kijken of iemand iets weet over Villa Clara, misschien heeft iemand foto’s (dat zou natuurlijk geweldig zijn), of weet iemand het nummer, of waar de villa heeft gestaan. Hoewel we al online bij het archief Eemland hebben gezocht, gaan we ook ter plekke zoeken: in de kadastrale gegevens, bouwbesluiten, sloopvergunningen etc. etc.
Het wordt een mooie zoektocht. Een oud-colllega, die onlangs met pensioen is gegaan, thans vrijwilliger en afkomstig uit Baarn aan de slag met deze zoektocht.
We horen graag alle tips, informatie, etc.


Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter