woensdag 11 februari 2015

Voorproefje nieuwe website Groenegraf.nl

Een paar weken geleden kondigde ik al aan dat we ons 10-jarig bestaan dit jaar zullen gaan vieren. In de loop van deze week zult u de eerste traktatie ontvangen: een volledig nieuwe website. Speciaal voor u!

Waarschijnlijk bent u gewend aan onze website en aan de inhoud die er te vinden is. Maakt u zich geen zorgen, op de inhoud van de site zal niet ingeboet worden. Alle gegevens en al het beeldmateriaal dat u nu op de site aantreft zult u ook op de nieuwe site vinden. Aan de website in de huidige opmaak valt wel het een en ander te verbeteren. Met name het navigeren op de site met een tablet of smartphone is op dit moment niet te doen. De site is ontworpen in een tijd dat tablet en smartphone nog niet veel gebruikt werden. Inmiddels gebruikt de helft van de bezoekers een tablet of smartphone. Er moest dus wel wat gebeuren.De website in de nieuwe opmaak heeft een aantal voordelen:

* Of u de site nu op PC, laptop, tablet of smartphone bezoekt, de opmaak blijft hetzelfde. De navigatie is eenvoudiger geworden.

* De site in de nieuwe opmaak zal sneller laden, zoekopdrachten in de databases zullen sneller uitgevoerd worden.

* De verschillende databases (lees beeldbanken en gegevens begraafplaatsen) zijn nog beter op elkaar afgestemd. Het wordt eenvoudiger om vanuit de ene database te gaan zoeken in de andere. Tevens wordt het mogelijk om alle databases tegelijk te doorzoeken. Bent u dus op zoek naar familieleden in de beeldbanken en in de database begraafplaatsen, dan kunt u met één zoekopdracht alle databases doorzoeken.

* Van het inlogsysteem nemen we afscheid. Net als nu blijven de gegevens van personen die korter dan 25 jaar geleden overleden zijn verborgen voor bezoekers die niet ingelogd zijn. Dit om te voorkomen dat nabestaanden ongewild geconfronteerd worden met gegevens van recent overleden dierbaren. De gegevens blijven echter onverminderd gratis beschikbaar. U moet éénmalig een profiel aanmaken en een wachtwoord aanvragen. Hiermee kunt u inloggen op de database begraafplaatsen. Op de computer of tablet waarmee u ingelogd bent blijft u ingelogd, totdat u zelf besluit om uit te loggen. Dat betekent dus dat u niet bij elk bezoek opnieuw hoeft inloggen, tenzij u zelf heeft uitgelogd. Op de oude site werd u automatisch uitgelogd als u van de begraafplaatsen naar een andere database op de site navigeerde. Dat is nu ook niet meer zo.

* Voor de vrijwilligers en de beheerders van de site is een speciale "beheerdersomgeving" gemaakt waar zij kunnen werken aan de databases. Het corrigeren en aanvullen van gegevens wordt hierdoor een stuk eenvoudiger.

* Tot slot ziet de site er (vind ik) gewoon mooier uit. Een gelikte professionele uitstraling waar het mooie oude beeldmateriaal goed tot zijn recht komt.

In dit artikel wordt een schermafdruk van de nieuwe site getoond. Zo heeft u al een idee wat u te wachten staat. Ik ben enorm tevreden over het resultaat. Uiteraard ben ik benieuwd naar u reactie. Als er dingen nog niet helemaal goed werken, of als links het niet doen, wilt u ons dat dan laten weten? Ik zal dan mijn best doen dat zo snel mogelijk weer te repareren.

Zoals gezegd: in de loop van deze week zal de nieuwe website geactiveerd worden. Een prima manier om ons jubileumjaar feestelijk van start te gaan. Houd de site daarom in de gaten!

Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter