vrijdag 27 november 2015

De herinnering blijft: De Baarnse Motorclub

door Ans van Egdom


Een paar jaar geleden kreeg Els Wortel na afloop van de Motorrun op de Amerpoort een kaartje van de oude Baarnse Motor Club (BMC) aangereikt. Aangezien ze zelf een fervent motorrijder is, ze rijdt op een Yamaha, en ook in het bestuur zit van de BMC, ging ze op zoek naar de geschiedenis . De motorclub bleek al in 1946 te zijn opgericht door Ries Kooy en de heer Dronkers. Veel toerritten, race-en crosswedstrijden en zelfs ritten voor fietsers werden georganiseerd. De vereniging was op een gegeven moment bijna niet meer actief en een paar enthousiaste leden zorgden in de jaren vijftig voor een doorstart. Nu ,70 jaar later, bestaat de Baarnse Motorclub nog steeds en gaan de leden regelmatig samen op de motor op pad.

Frans Kotten
Met een groot boek vol foto's en krantenknipsels en met enthousiaste verhalen over de  Baarnse Motorclub, kwam Els Wortel naar de studio van RTV Baarn. Vertelde over haar zoektocht naar de geschiedenis, de gezelligheid van de vereniging, en de liefde voor de motor.

Cameraman Jan Andries Smit, interviewster Ans van Egdom
en Els Wortel die vertelt over de Baarnse Motor Club.
De cross- en racewedstrijden die in de Lage Vuursche werden gehouden. "Met dezelfde motor alleen met andere banden eronder." Namen worden genoemd : Heesemans, Frans Kotten, Ries en Bart Kooy en Jaap Lengers. Zij waren al in het begin lid.  Eric van der Ent weet dat Ries Kooy een fiets met hulpmotor had gemaakt, de RIKO. Frans Kotten knapte oude motoren op en Jaap Lengers was smid in de Laanstraat en had een slee gemaakt met de letters BMC erop.

Mevr. Heesemans
Mevrouw Heesemans blijkt nog veel foto's en medailles te hebben bewaard. In het interview vertelt ze over de deelname, samen met haar man, aan de activiteiten van de BMC. Ze reed altijd achterop de motor mee. "Met een hoofddoekje op, want een helm had je toen nog niet." Haar taak was dan de opdrachten uit te voeren en aanwijzingen te geven. Nadat het eerste kind was geboren kwam er een motor met zijspan.

In de jaren vijftig komt er een nieuw bestuur met o.a. Leo Meijers, Arnold van Eijden, Jurriëns en Jan van Slooten. De oude vereniging is dan een beetje doodgebloed maar met veel enthousiasme wordt de motorclub weer nieuw leven ingeblazen.

Astoria in de Oranjestraat
Astoria, in de Oranjestraat, neemt een belangrijke plaats in. Voor vergaderingen en als begin-en eindpunt van de toerritten. Jan van Slooten vertelt, bij zijn Goldwin uit 1976 die hij zelf heeft gerestaureerd, over de doorstart van destijds en de gezelligheid en activiteiten van de vereniging nu.
De vele foto's en de gesprekken met Mevrouw Heesemans, Els Wortel, Jan van Slooten en Gerard Wortel, geven u een boeiend beeld van deze 70 jarige Baarnse Motorclub.


De Baarnse Motorclub bij Luchroom Prins Hendrik aan de Prins Hendriklaan

Deze serie van RTV Baarn wordt gemaakt door: Jan Andries Smit, Eric van der Ent en Ans van Egdom.

“De herinnering blijft”is van zaterdag 28 november t/m 2 december te zien op RTV Baarn via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42, of via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook.

Deze uitzending is inmiddels geweest. Gemist? U kunt het hieronder terugkijken.Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

2 opmerkingen:

  1. Zonde als zulke motorclubs vergaan. Ik zit zelf ook in een motorclub en ik vind het heerlijk om lekker met onze groep rondes te rijden. We helpen elkaar ook met het zoeken van motoronderdelen. Dit is super handig en zo helpt iedereen elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zonde als zulke motorclubs vergaan. Ik zit zelf ook in een motorclub en ik vind het heerlijk om lekker met onze groep rondes te rijden. We helpen elkaar ook met het zoeken van motoronderdelen. Dit is super handig en zo helpt iedereen elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen