woensdag 25 november 2015

Een trots kasteel ging in vlammen op


Het mooiste gebouw in de omtrek, het Kasteel De Hooge Vuursche, is afgebrand. De brand in het kasteel heeft gewoed op vrijdag 26 januari 1940 en is waarschijnlijk ontstaan door het laten aan staan van een elektrisch kacheltje. Door de grote droogte, ontstaan door een lange vorstperiode, trokken de vlammen in een oogwenk het gehele kasteel door. De op het terrein aanwezige particuliere brandkranen, waar de brandweer normaal het water uit haalt, waren diep onder de sneeuw verborgen en niet voorzien van aanwijspaaltjes. Het achtergedeelte van het kasteel bleef redelijk intact. De brandweer van Hilversum verleende assistentie. Van het inwendige van het kasteel bleef nagenoeg niets gespaard. De brand trok veel belangstelling en tot in de wijde omgeving stonden auto’s geparkeerd. De eigenaar, de heer J.A.L. van den Bosch, verbleef ten tijde van de brand in Amerika.

Hartversterkertje na de brand
Het winterde flink en de brandweermannen begonnen bij aankomst een wak te hakken in het ijs van de vijver voor het gebouw. Toen ze zo’n negentig centimeter diep gehakt hadden, stuitten ze op de bodem. De vijver naast het gebouw gaf minder problemen. Dat het kasteel intussen al flink brandde, behoeft natuurlijk geen betoog.

In die tijd was het slecht gesteld met de verzorging van het brandweerpersoneel. Na een hele nacht blussen was er geen mens die naar de ijverige spuitgasten omkeek. Bij de nablussing van het hotel in de middag, klapperden de meesten dan ook van honger en kou. Ze besloten op onderzoek uit te gaan in het souterrain, de keuken en... ze ontdekten de wijnkelder. Toen was het leed gauw geleden en die dag eindigde op een feestavond in de sneeuw. Het liep echter wel uit de hand, want één van de brandweermensen moest twee dagen later met een zware longontsteking naar het ziekenhuis.
het kasteel voor de brand in 1940
de omloop op de 1e verdieping

het interieur de hal

Het boek over de Brandweer van Baarn "Waarom Redden" is te koop voor een klein prijsje (€ 8,00). Kijk in onze webwinkel
Het Boek "Waarom Redden"

Geplaatst door L.J.A.Bakker oud korpslid van Brandweer Baarn


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter