maandag 30 november 2015

Sint Nicolaas heette eigenlijk Piet

door Eric van der Ent


Het is weer die tijd van het jaar. Korte dagen, guur weer, veel wind, veel regen, eigenlijk verlang ik alweer naar het voorjaar, de tijd waarin het jonge groen weer aan de bomen komt, een waterig zonnetje aan de hemel verschijnt en de dagen weer steeds langer worden. Geef mij maar het voorjaar in plaats van de herfst en de winter. Gelukkig zijn deze donkere dagen niet alleen slecht. Het is ook een gezellige tijd. Hete chocolade bij de open haard en hopelijk binnenkort een frisse neus halen tijdens een lange wandeling in de sneeuw door het bos. En... het is weer tijd voor de feestdagen. Sinterklaas is alweer in het land en ook de kerstman schijnt onderweg te zijn. Leuk toch?


Sint Nicolaas (of is het Sint Piet?) en Piet op weg naar de Julianaschool


Pieter Hendriksen zoals men hem beter kende:
 postbode te Baarn
Een prima tijd oom een klein stukje Baarnse geschiedenis over Sinterklaas te schrijven. Bij dit artikel zijn een paar prachtige foto’s van Sinterklaas en zijn gewaardeerde medewerker afgebeeld. Geloof het of niet, maar dit is niet de echte Sinterklaas, maar één van de vele hulp-Sinterklazen die de goedheiligman heeft. Deze foto’s zijn eind jaren vijftig gemaakt. Prachtige foto’s! Kijk eens naar de hoopvolle blik in de ogen van de Baarnse kindertjes en de verstandige blik in de ogen van de kindervriend. Raar maar waar, de naam van deze hulp-goedheiligman is niet Klaas, maar Piet! Je zou verwachten dat de naam van zijn collega achter het stuur van het sportwagentje Piet zou zijn, maar in dit geval heet Sinterklaas Piet. Om precies te zijn Pieter Hendriksen (1900-1971).Piet Hendriksen als wandelaar: Piet de Tippelaar
Als Piet geen (hulp)sinterklaas was, dan was hij postbode en in zijn vrije tijd fanatiek wandelaar en secretaris van Wandelsport Vereniging Dudok de Wit in Baarn. Hierdoor kreeg hij de bijnaam ‘Piet de Tippelaar’. Door zijn beroep was hij voor vele Baarnaars geen onbekende. Dat hij maar liefst bijna vijftig jaar in dienst zou blijven bij de P.T.T. maakte dat hij een bekend gezicht was in de straten van Baarn.Hoofdonderwijzer van de Julianaschool, Jacobus de Jonge, heet Sinterklaas van harte welkom.


Deze foto’s zijn gemaakt op de Eemnesserweg in Baarn waar beide kindervrienden op weg zijn naar de Julianaschool. Aangekomen bij de school schudt Sinterklaas  de hand van Jacobus de Jonge (1897-1959), hoofdonderwijzer van de Julianaschool, op dat moment nog een lagere school. Later zou het een MAVO worden. Inmiddels is de school verbouwd en zijn er appartementen in te vinden.
De woning achter Sint Nicolaas is nog steeds op de Eemnesserweg te vinden. Nu is daar de  makelaar op de hoek van de Eemnesserweg en de ingang van de parkeerplaats bij de Laanstraat te vinden. Links van dat pand op is nog net een randje van een woning te zien. Die is inmiddels afgebroken plaats te maken voor de ingang naar de parkeerplaats tussen Laanstraat en Eemnesserweg.

Moraal van dit verhaal: De echte Sinterklaas heet natuurlijk Klaas, of beter gezegd Nicolaas, maar er waren dus ook (hulp)sinterklazen die Piet heetten. Hoe vreemd dat ook mag klinken. Over vijf dagen is het weer pakjesavond. Vele kinderharten kloppen nu al sneller. We wensen iedereen hele fijne feestdagen toe.

Met dank aan mevr. G.M. Post-Hendriksen uit Purmerend, dochter van deze hulp-sinterklaas, voor de foto's.Dit verhaal verscheen op maandag 30 november 2015 in de Baarnsche Courant  in de rubriek

  ’Vandaag is morgen alweer gisteren (bruggetjes naar vroeger)’

Deze rubriek is een samenwerking tussen de Historische Kring Baerne en Groenegraf.nl    
Eric van der Ent


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt ugroenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter