dinsdag 11 augustus 2015

Baarns zangkoor van de P.v.d.A.

door Eric van der Ent


In deze aflevering van ‘verhalen uit het groene graf’ wil ik u graag een foto met rasechte Baarnaars tonen. Veel van de afgebeelde personen komen uit het buurtje Santvoort en het Rode Dorp en op de foto is ook een aantal familieleden van me te zien. Ik weet zeker dat vele lezers personen op deze foto zullen herkennen. Dit is het zangkoor "Kunst na Arbeid".

Klik op de foto voor een vergroting
Er is nog steeds ‘verenigingsleven’ in Baarn, maar de verenigingen die er nog zijn hebben het vaak moeilijk. Ze moeten concurreren met de grote hoeveelheid afleiding die tegenwoordig aan iedereen wordt aangeboden. Het ledenaantal van de meeste verenigingen loopt terug en vele verenigingen zijn al verdwenen, Vandaag de dag is er zoveel te doen in je vrije tijd! Technologische vooruitgang zorgde voor film, televisie, internet. Mensen gunnen zich geen tijd meer om samen met anderen hun vrije tijd te besteden. Goed, er zijn nog steeds sport- en muziekverenigingen, ook in Baarn, maar vergelijk je die met een paar decennia geleden, dan is het aantal verenigingen dat we nog in Baarn hebben  sterk gedaald, en dat terwijl we eigenlijk meer vrije tijd hebben gekregen met zijn allen. De werkweken zijn veel korter dan vroeger en de technologische vooruitgang heeft er ook voor gezorgd dat het werk dat we thuis nog moeten doen eenvoudiger is geworden. We hebben nu wasmachines, afwasmachines, wasdrogers, elektrisch gereedschap, de klussen thuis kosten minder tijd. En toch doen we minder dingen samen. Is het allemaal zo negatief dan? Welnee, de vooruitgang heeft ook heel veel goeds gebracht natuurlijk. Denk maar aan de medische wetenschap, we worden gemiddeld ouder en blijven langer gezond. De kwaliteit van leven is er duidelijk op vooruit gegaan. En dat is maar goed ook.

Verzuiling
Enkele tientallen jaren geleden waren er nog tientallen verenigingen, misschien wel honderden. Niet alleen maar sport- en muziekverenigingen, maar ook veel buurtverenigingen, knutselclubs, wandelverenigingen etc. De verzuiling vierde nog hoogtij. Je sloot je aan bij een club van de gelijkgestemden.  Niet alleen de politieke kleur was belangrijk, maar ook het geloof. Je kocht je brood toch ook immers bij de bakker van dezelfde kerk en die op dezelfde politieke partij stemde? Bij verenigingen was dat niet anders.

Kunst na Arbeid
De leden van de vereniging op deze foto passen qua politieke kleur allemaal bij elkaar. En die kleur was rood. Kunst na Arbeid was een zangvereniging ontstaan uit de Partij van de Arbeid (PvdA). Veel van de leden kwamen uit het Rode Dorp en het buurtje Santvoort, waar inderdaad overwegend ‘rood’ gestemd werd. De foto moet gemaakt zijn rond 1958. Op de foto staan mijn overgrootouders, Willem de Ruiter en Grietje de Ruiter-Koenen afgebeeld. Zij woonden eerst aan de Dijkweg in Baarn en verhuisden later naar de Israëlsstraat in het Rode Dorp. Veel namen van de afgebeelde personen zijn mij bekend, een paar namen missen nog. Helpt u me om ze te identificeren?


1. Albartus van Diermen, e.v. 3 en broer van 23
2. Annigje Heinhuis, e.v. Jan van Daal
3. Lourina Hoogstrate, e.v. 1
4. Jacob Mulderij, e.v. 6
5. Geertruida Petronella (Pop) Hovius, e.v. Evert Hooijer
6. Ida Maria Margaretha Koops, zus van 12, e.v. 4
7. Dirigente van de vereniging, kwam uit Amsterdam
8. Antje Boorsma, e.v. Johannes Broers
9. Schoondochter van 28, e.v. Lambertus (Bep) Hoolwerf
10.
11. Grietje Koenen (e.v. nummer 31, woonde in de Israelsstraat)
12. Dirk Koops (schoenmaker in de Lombokstraat), e.v. Cornelia Wilhelmina van Nieuwkerk
13. Willy de Ruiter (e.v. Hendrik Arie Mooij, dochter van 11 en 31)
14. Wil Roos
15. Trijntje (Truus) van Ee, moeder van 14, e.v. Willem Roos
16. Dirkje Neeltje (Dit) van Dregt (e.v. 18, woonde aan de Berkenweg, penningmeesteresse PvdA Baarn)
17. Elisabeth Rijnaard, e.v. 24
18. Jan Johan de Graaf (e.v. 16, woonde aan de Berkenweg)
19. Johannes (Jan) Vos, van de Wijkamplaan
20. Neeltje Gerarda van de Kamp, e.v. Nicolaas van Ee, later Zacharias Wouter Schiedon, dr. van 23
21. Dhr. Herman Uding, (woonde in de Goudenregenlaan. Op de foto draagt hij een fez, die droeg hij regelmatig.)
22.
23. Hendrika Cornelia (Heintje) van Diermen (e.v. Hendrik van de Kamp)
24. Johan Pieter (Joop) de Zoete, tuinman op Rusthoek, e.v. 17
25. Mevr. Jansen (niet haar meisjesnaam, e.v. nummer 32, uit de Oosterstraat)
26.
27. Mevr. Posthuma (niet haar meisjesnaam)
28. Elbert Hoolwerf, e.v. Woudora Koops
29.
30.
31. Willem de Ruiter (e.v. nummer 11, Israelsstraat)
32. W. Jansen (e.v. 25, Oosterstraat)

We zijn benieuwd wie ons meer kan vertellen.

Het leuke is, dat we in onze beeldbank nog een foto van deze vereniging hebben. Klik hier om de foto te bekijken.

Met dank aan mevr. N.M. Kotten-de Ruiter voor de foto. Heeft u ook nog mooie oude foto’s met Baarnaars er op afgebeeld? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Met dank aan dhr. K. de Graaf die ons de naam van de vereniging kon geven: KUNST NA ARBEID.

Dit artikel is aanvankelijk op 23-6-2012 in ons weblog gepubliceerd. Op 10-8-2015 is dit artikel in de Baarnsche Courant verschenen. Vandaar dat dit op 11-8-2015 ook weer opnieuw in ons weblog is gepubliceerd.

Eric van der Ent


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter