woensdag 19 augustus 2015

Een beetje vuur in 1936

Een beetje Vuur in 1936
De tijd van den vuursteen, de tondeldoos en zelfs den zwavelstok ligt al weer ver achter ons. Een lucifer en een aansteker zijn alledaagse dingen geworden, waarmee we het beste op dat gebied bereikt hebben, dachten we. En toch is er op dit gebied weer iets nieuws. Onder de rand van Amsterdam wordt sinds kort een hier ten lande gepa­tenteerde vinding toegepast, die een interessant product oplevert. Het heeft den duidelijke naam Lurcifax gekregen, maar het zou ook een “zuinig vlammetje" kunnen heten. Op ingenieuze wijze worden kleine kogeltjes van een poreuze substantie, door middel van een spuitpistool, voorzien van een laag chemische preparaten, het zogenaamde pantser. De gebruiker pikt uit het etui met een grijpertje een kogeltje op, haalt dit langs het strijkvlak van het omhulsel, het pantser ontbrandt en doet op zijn beurt de poreuze kern ontvlammen.

De kogeltjes in een doosje

Het uitgebrande kogeltje, door een enkele vingerdruk uit den grijper losgemaakt gloeit niet na en geeft evenmin af. De vraag naar “een beetje vuur” wordt aldus, zoals het laat aanzien, al weer handiger en goedkoper opgelost.
Onze foto’s geven enige idee van de vernuftige fabricage van thans reeds 3,5 miljoen kogeltjes per dag, een vaderlandse industrie, die al haar grondstoffen van binnen onze grenzen verkrijgt.

De productie van 3,5 miljoen kogeltjes per dag

Leen BakkerGeplaatst door L.J.A.Bakker
http://ljabakker.magix.net/website

http://knipselsuitkranten.nl

http://www.grijsvuur.nl


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten