zaterdag 15 augustus 2015

Een uitje van de vakbond

door Eric van der Ent


In een vorige aflevering van 'Verhalen uit het groene graf'  lieten we u een foto van het zangkoor van de P.v.d.A. zien. We waren nog op zoek naar een aantal namen van personen op die foto en riepen op om ons de namen door te geven. Dat hebben we geweten. Er werd volop gereageerd. We hebben dus veel namen kunnen toevoegen. (klik hier)

Eén van de vele reacties was van mevr. B. Kramer. Zij herkende onder andere haar opa en oma op de foto. Jacob Mulderij en Ida Maria Margaretha Koops. En ze stuurde ons gelijk nog een mooi plaatje.

Klik op de foto voor een vergroting

A.B.C. Flevokamp, Huizen 1952 staat op deze foto vermeld. Mevr. Kramer, die ons de foto stuurde, wist te vertellen dat het om een groep vakbondsleden ging die een uitje hadden. Als u op te term A.B.C. Flevokamp met Google zoekt, vindt u meerdere foto's van groepen, veelal jongelui die op kamp gingen. A.B.C. Flevokamp was een vakantieoord van de Algemene Bedrijfsgroepen Centrale (onderdeel N.V.V) een voorloper van de vakbond F.N.V. Enkele honderden jongens werden daar groepsgewijs ondergebracht onder begeleiding door vrijwilligers. In dit geval ging het om een groep volwassen leden van de bond. Blijkbaar was het dus ook mogelijk om daar met volwassenen te verblijven. Op de foto is de opa van de inzendster te zien: Jacob Mulderij (nummer 14) en zijn schoonzoon Johannes Hendrikus (Jo) Belt (nummer 2). Zeer waarschijnlijk zijn er nog meer Baarnaars op deze foto afgebeeld. Wie herkent ze? En wie kan ons nog meer over het A.B.C. Flevokamp in Huizen vertellen? Laat het ons weten.

Eric van der Ent


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter