dinsdag 15 januari 2013

Baarnsteijn, een villa in aanbouw

Al twee keer eerder schreef ik over het hoekje Prins Hendriklaan / Stationsweg, kijk maar eens hier en hier.

Het begon allemaal met een advertentie voor een advertentie voor nieuw gebouwde villa uit 1875 in het Amaliapark.

Baarnsteijn, op de hoek Stationsweg / Prins Hendriklaan in het Amaliapark.
Het gaat hier zeer waarschijnlijk om Villa Baarnsteijn. Een foto van deze villa ziet u hierboven.

Een advertentie uit 1875, dat betekent dat de villa in 1875 of misschien nog wel eerder gebouwd is. Het station aan het Stationsplein in Baarn stamt uit 1874. Deze villa is dus één van de eerste villa's die daarna gebouwd is. Hoe zou die omgeving er in die tijd hebben uitgezien?

Laat ik daar nu foto's van hebben! Hieronder ziet u foto's van een villa in aanbouw. U raadt het al, het betreft hier Villa Baarnsteijn.

Villa Baarnsteijn in aanbouw.
Het aanleggen van de spoorlijk langs Baarn en het feit dat Baarn echt een station kreeg zorgde ervoor dat Baarn zich van een boerengehucht ontwikkelde tot villadorp. Het prille begin van die ontwikkeling ziet u op bovenstaande foto. De foto moet al ongeveer 138 jaar oud zijn, want in 1875 wordt Baarnsteijn al te koop aangeboden. De foto is genomen vanaf de veranda van het Station. Als u goed kijkt ziet u links aan de horizon nog net de toren van de Pauluskerk op de Brink. Het complete Amaliapark moet nog aangelegd. Niets dan bossage en een pad is tussen het station en Baarnsteijn te zien.

Villa Baarnsteijn in aanbouw.
Bovenstaande foto zal op dezelfde dag genomen zijn. Deze foto is ook genomen vanaf het station. Op de plek waar u op de foto de overdekte uitspanning ziet zou later het VVV kantoor komen.

Deze foto is dus genomen in een tijd dat Baarn op een keerpunt stond. Rijke Amsterdammers ontdekten Baarn, villawijken werden binnen enkele jaren gerealiseerd, het aantal inwoners van Baarn zou exploderen. Ik vind deze foto's heel er bijzonder. En u?

Baarnsteijn is allang verdwenen en Baarn zal nooit meer worden wat het was. De vraag is of dat erg is, maar het is wel leuk om nog eens terug te blikken toch?


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter