woensdag 2 januari 2013

Kerkstraat Baarn, toen en nu

Over het hoekje Brinkstraat / Kerkstraat hebben we het al gehad. Daar was het sigarenwinkeltje van Hilhorst te vinden. Zijn buurman in de Kerkstraat was slager Van Mill. Zijn slagerij was te vinden op nummer 6.

Een foto uit 1926 het prachtige pand van vleeshouwer C.M. van Mill
Het pand in 2004
Cornelis Matthijs van Mill werd op 26 maart 1880 in Utrecht geboren als zoon van Frederik Pieter Willem van Mill en Adriana Johanna van Zetten. Het vleeshouwen zit Cornelis Matthijs in het bloed. Ook zijn vader en zijn broer (die ook Frederik Pieter Willem van Mill heet) zijn vleeshouwer. De reden waarom hij naar Baarn kwam zal de liefde geweest zijn. Hij trouwt namelijk in 1917 met Wijntje Haarman, dochter van veehouder Teunis Haarman en Willemijntje Meijer. Haarman had zijn veehouderij ook aan de Kerkstraat.

Op de foto is naast de slagersknechten is ook nog een jongedame in klederdracht uit Bunschoten-Spakenburg te zien. Dat is Jannetje van de Groep-Beekhuis (1907-2004), ook werkzaam in de slagerij.

Het pand van Van Mill is nog steeds te vinden in de Kerkstraat. Als je goed oplet zie je dat er ook nog steeds herinneringen aan de vleeshouwerij aan het rond 1910 gebouwde pand te vinden zijn. In de voorgevel zijn namelijk een gebeeldhouwde koeienkop en twee varkenskoppen gemetseld.

De gemetselde koppen in de gevel van het pand

Een blik in de Kerkstraat vanaf de Brinkstraat. Rechts ziet u nog net de slagerij van Van Mill

En zo ziet het er nu uit


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter