vrijdag 4 januari 2013

Grimmestein tijdens de Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog, 1914-1918. De wereld was in rep en roer, Nederland bleef weliswaar neutraal, maar bereidde zich toch op het ergste voor. 500.000 mannen werden in Nederland gemobiliseerd. Ze moesten hun gezin en hun werk in de steek laten om zich op het ergste voor te bereiden. Voor Nederland kwam het niet tot oorlog, maar het had natuurlijk wel een enorme impact op het dagelijks leven. Bovendien brak aan het einde van de Eerste Wereldoorlog ook nog de Spaanse Griep uit. Die zorgde voor dood en verderf onder de bevolking, zonder dat er echt oorlog uitgebroken was.

In dit artikel ziet u wat beeldmateriaal uit die tijd.


Grimmestein nu, er is nog niet veel veranderd.
Deze foto is gemaakt bij boerderij Grimmestein aan het Zuidereind. De namen van de personen zijn me niet bekend, maar in die tijd woonde veehouder Jan Koelen (1850-1919) met zijn gezin op de boerderij. Jan was een zoon van Gerrit Koelen en Maria Bouwmeester. Jan trouwde in 1888 met Agnes Schimmel. Uit dit huwelijk werden twee dochters geboren, Maria Johanna Koelen (1890-1970) en Johanna Maria Koelen (*1892). Toen deze foto gemaakt werd waren deze dochters dus tussen de 25 en 30 jaar oud. Mogelijk zitten die jongedames op de wagen.

Links bij het paard en achter de wagen staan twee militairen. De man rechts is denk ik geen militair.


Volgens mij is ook deze foto bij Grimmestein genomen. De fotograaf staat nu met de rug naar de boerderij toe. Het witte hek op de achtergrond is volgens mij hetzelfde hek als op de bovenste foto. Twee dames zitten op de paarden. Zijn dit de dochters van Jan Koelen en Agnes Schimmel? Ik vermoed het wel. Ik durf er wel geld op te zetten dat Maria Johanna en Johanna Maria Koelen op deze foto te zien zijn. Drie militairen op deze foto. Het valt me op dat deze militairen lichte jassen dragen. De linker is zelfs helemaal in een licht pak. Weet iemand of dit gebruikelijk was? Kan iemand aan de uniformen zien wat voor militairen dit waren?

Deze foto is volgens mij niet gemaakt op boerderij Grimmestein, maar hij is gebruikt als ansichtkaart. De kaart is afgestempeld op 16 september 1915 in Enschot, bij Tilburg. Achterop de kaart is te zien dat H. Schothorst de kaart schrijft aan Mej. J. Koelen, Aan den Eem, Baarn.
Hij schrijft het volgende:

"Beste J.
Ik had net die briefkaart geschreven toen ik in eene die reuzenkiek van me zag, ik denk die zal ik er nog maar bij doen, maar aan niemand laten zien hoor dat kan lijden. Ontvang nog eens mijne groeten, daag, 
H. Schothorst"

Dat de foto aan niemand getoond mag worden is bij deze mislukt...

Het adres van Grimmestein was in die tijd Zuidereind 8. Op nummer 7 woonden een familie Schothorst. Is deze H. Schothorst een lid van deze familie?
De achterzijde van de foto

Mej. J. Koelen is zonder twijfel Johanna Maria Koelen (*1892), die in het dagelijks leven Jansje genoemd werd. Wie de afzender H. Schothorst is, weet ik niet. Vast staat dat hij op de foto is afgebeeld, dat schrijft hij immers zelf. Hieronder plaats ik nog een uitvergroting van de afgebeelde personen. Misschien herkent iemand deze H. Schothorst.

Op deze foto moet dus H. Schothorst staan. Herkent iemand hem? Wie is hij?
H. Schothorst is in ieder geval niet de aankomende echtgenote van Jansje Koelen. Zij trouwde in 1920 met Willem van den Hoven. Ze zou haar hele leven op Grimmestein blijven wonen blijkens dit familiebericht. Zuidereind 23, Baarn is het huidig adres van boerderij Grimmestein. Vroeger was het adres Zuidereind 8.
Johanna Maria KoelenNog zo'n mooie foto. Weer militairen afgebeeld. De foto is denk ik op een boerderij gemaakt, zie de paarden achter de militairen,  maar ik denk niet dat de foto op Grimmestein gemaakt is. Wel is Johanna Maria (Jansje) Koelen te zien op de foto. Zij is de rechter van de twee dames. De linker dame is zeer waarschijnlijk haar zus Maria Johanna Koelen.

Iedereen die meer kan vertellen over Grimmestein, familie Koelen of familie Schothorst aan het Zuidereind wordt uitgenodigd te reageren. Tevens zou het leuk zijn om meer over de uniformen van de militairen te weten. Wie kan er meer vertellen?

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

2 opmerkingen:

 1. Mijn overgrootvader (geboren 1875) was huzaar in WOI. Daarom heb ik een tijd terug een boek gekocht over NL in WOI: De Eerste Wereldoorlog door Nederlandse ogen. Best gek hoe weinig wij weten over die Eerste wereldoorlog ....
  Hij droeg net zo'n uniformjasje als bijvoorbeeld de man links op de onderste foto van je blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Naast paarden werden er o.a. in de Eerste Wereldoorlog ook duiven, honden enz ingezet.
  De honden trokken ondermeer de bekende mitrailleurwagens.
  Zie verder ook het fotoalbum op mijn website www.hondmethondenkar.nl
  Wie heeft er nog opnames van de mitrailleursectie met honden uit de Eerste Wreldoorlog [1914-1918]?
  Verder ben ik ook op zoek naar de dagboeken of verslagen van soldaten die bij hondenmitrailleursectie hebben gediend?
  Ben erg benieuwd
  Bert Willemen

  BeantwoordenVerwijderen