maandag 14 januari 2013

Martinus de Zoete, brandstoffenhandelaar in Soest

Tijd om weer eens een mooi plaatje uit Soest te tonen. In mei vorig jaar schreef ik al eens over brandstoffenhandelaar De Ruiter, aan de Nieuwstraat in Soest. Aan de Veenhuizerstraat 58 was echter ook een brandstoffenhandelaar te vinden: Tinus de Zoete.De Veenhuizerstraat in Soest zult u niet meer vinden. Deze straat is later omgedoopt tot Koninginnelaan. Het pand van de foto is er nog steeds, maar is nu flink verbouwd en heeft nu het huisnummer 124 gekregen.

Martinus de Zoete
(1886-1955)
Even voorstellen: Martinus (Tinus) de Zoete is geboren op 5 november 1886 in Soest als zoon van landbouwer Hessel de Zoete en Janna den Otter. Op 30 december 1910 trad hij in het huwelijk met Jannetje van den Broek, dochter van Dirk van den Broek en Maria van der Fliert. Uit het huwelijk werden 8 kinderen geboren: Anna Maria, Maria Janna, Martina, Dirk, Hessel, Jan, Samuel en Hendrikus Marinus de Zoete. Zoon Jan stierf al op jonge leeftijd. Hij mocht slechts 4 jaar oud worden. Zoon Hendrikus Marinus zou zijn vader later opvolgen in het bedrijf tot hij er in de jaren zestig mee stopte.

Op de bovenste foto ziet u links vader Martinus de Zoete met op zijn arm zoon Jan. Naast hem staan de zoons Dirk en Hessel en dochter Maria Janna (Rie). In 1928 stierf het zoonje Jan op vierjarige leeftijd. De foto zal dus rond 1927 gemaakt zijn.

Gijsbertus Everardus Onwezen
(1895-1970)
We hebben het nog niet over de man rechts op de foto gehad. Dat is Gijsbertus Everardus (Gijs) Onwezen, geboren 25-7-1895 in Soest, zoon van metselaar Johannes Onwezen (bijnaam Rooie Jan) en Odilia van 't Klooster. Gijs is begonnen bij Tinus de Zoete als groente- en brandstoffenhandelaar, maar begon later zijn eigen zaak, ook in groente en brandstoffen, aan de Molenstraat 51 (nu 127) in Soest. Gijs ging vaak samen met Tinus de Zoete naar 's-Graveland naar de veiling om groente en fruit in te kopen. Gijs Onwezen trouwde met Geertruida Westhof, dochter van Bartus Westhof en Everarda van Asch. Uit het huwelijk werden maar liefst zeven jongens geboren, waaronder een tweeling. Eén daarvan is overleden aan dauwworm. Een andere broer is overleden in Duitsland tijdens de oorlog.

Nog even over het pand aan de Koninginnelaan. Ik schreef al dat het nog steeds op nummer 124 te vinden is, hoewel flink verbouwd. Het huis heet al jaren 'Tinus'. Het huis wordt nu bewoond door mevr. A. de Zoete-Cosijnse, weduwe van Samuel de Zoete, zoon van Tinus. En deze mevr. De Zoete-Cosijnse is weer een dochter van Barend Cosijnse, de melkboer aan de Sparrenlaan in Baarn. En zo zijn we toch bij een echte Barinees geeindigd.

Met dank aan mevr. C.J.M. van de Pol, Baarn voor de foto en de informatie over de familie De Zoete. Zij is een kleindochter van Tinus de Zoete. De gegevens over Gijsbertus Everardus Onwezen zijn afkomstig van de website van Museum Oud Soest, een interview van Wim de Kam met Jan Onwezen, zoon van Gijs.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen