zaterdag 19 januari 2013

Meisje uit de Dijkweg

Dhr. G. Brouwer uit Baarn stuurde ons een foto van een getekend portret, gemaakt door Jim Frater (1887-1969).

James William (Jim) Frater was aquarellist, beeldhouwer, pastellist, pentekenaar, schilder. De schilder-beeldhouwer Jim Frater logeerde vanaf 1904 de zomermaanden in Domburg. Hij was in Vlissingen geboren als zoon van een Engelse predikant, bracht zijn jeugd in Belgiƫ door en kreeg zijn opleiding onder meer aan de Ecole des Beaux-Arts in Brussel (1903-1905) en Parijs (1906). Hij schilderde vooral stadsgezichten, figuren en landschappen. Kreeg les van o.a. Ferdinand Hart Nibbrig. In Domburg van Jan Toorop.

De laatste jaren van zijn leven woonde hij in Baarn, waar hij ook zijn laatste rustplaats vond op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn.

In de periode dat hij in Baarn woonde bleef hij actief als beeldend kunstenaar. Hij was vaak te vinden in huis bij de Baarnse kunstschilder Jaap de Ruig in de Sumatrastraat. Daar werd lesgegeven in het portretteren van personen. Vermoedelijk heeft Frater toen ook dit meisje geportretteerd. Op de tekening staat geschreven: "uit de Dijkweg".

De Dijkweg in Baarn is inmiddels verdwenen. Het lag in het arbeidersbuurtje Santvoort bij de Elisabethstraat en de Johannalaan, tussen Zandvoortweg en Berkenweg.

Het zou leuk zijn als iemand dit meisje herkent. Als u haar herkent, laat het ons dan alstublieft weten!


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter