zondag 23 maart 2014

Bakkerij Roskamp, Eemnesserweg 112


Op 9 september 1886 opent Jan Roskamp (1865-1942) een bakkerij in het pand aan de Eemnesserweg 112.
Jan en zijn vrouw Trijntje Kok (1862–1939) zijn afkomstig uit Amsterdam.


Jan Roskamp bij de bakkersoven


In 1887 wordt het eerste kind geboren en 18 jaar later, in1905, telt het gezin tien kinderen. In totaal krijgen Jan en Trijntje dertien kinderen, maar 3 kinderen overlijden op zeer jonge leeftijd.
In 1906 telt het gezin van Jan en Trijntje dus tien kinderen. Waarschijnlijk is dat de reden dat er  een verbouwing plaatsvindt waarbij het pand behoorlijk wordt vergroot en anders wordt ingedeeld. Ook verdwijnt het rieten dak en komen er dakpannen voor in de plaats. Het ontwerp voor de verbouwing  is gemaakt door  architect Johannes Christiaan van Epen.Van Epen  is vooral bekend van de vele woningbouwprojecten in Amsterdam en diverse villa's in het Gooi en in Eemland.
Hij bouwde in de stijl van de Amsterdamse School.
Van Epen vestigt zich in 1905 als zelfstandig architect in Baarn.Eemnesserweg 112.  De foto is genomen voor de verbouwing. Jan Roskamp staat links. 

  
Tijdens een speurtocht op internet naar gegevens over de bakkerij kwam ik uit bij het Nederlands Architectuurinstituut (NAI)  in Rotterdam. In het archief van het NAI liggen de verbouwingstekeningen van de bakkerij opgeslagen.
Het ontwerp van Eemnesserweg 112 is niet helemaal gerealiseerd volgens de tekeningen die J.C. van Epen maakte. De kapvorm is bijna gebleven zoals hij was terwijl op de tekeningen te zien is dat het de bedoeling was om de vorm te veranderen. Wel is de knik uit de kapvorm gehaald. Ook is op onderstaande tekening te zien dat het de bedoeling was om de voorgevel te veranderen. Ook dit is niet gebeurd. Waarom deze tekeningen niet volledig gerealiseerd zijn is niet bekend.Bouwtekening door J.C. van EpenTwee zonen van Jan helpen hem actief mee in de bakkerij. Dit zijn Willem (1893 –1974) en Bertus
(1896 - 1991).
Eind jaren twintig stopt Jan als bakker. Hij laat een pand naast de bakkerij bouwen (Eemnesserweg 112a) en neemt daar zijn intrek.
De bakkerij doet hij over aan zijn zoon Bertus.
Door de zwakke gezondheid van de vrouw van Bertus en door de geboorte van twee zonen (de tweeling Arnold en Siebe) moet Bertus al snel het roer overgeven aan zijn broer Willem. Bertus blijft wel in dienst van zijn broer.


Bertus Roskamp (links) en Willem Roskamp (rechts). De bakkersknecht zit op de grondIn die periode, begin jaren dertig, wordt het pand al in twee delen bewoond. Het linkergedeelte (nr 112) is woonhuis met bakkerswinkel en bakkerij en het rechtergedeelte (nr 110) is alleen woonhuis. Het is niet precies bekend wanneer de splitsing van het pand  heeft plaatsgevonden.Bertus Roskamp met de handkar.
De foto is waarschijnlijk genomen op de hoek Leestraat, Prins Hendriklaan.

In 1958 stopt Willem als bakker en verkoopt de bakkerij aan Meneer en Mevrouw Feenstra . Zij zijn afkomstig uit Amsterdam. Zij runnen de bakkerij tot mei 1970. Tijdens deze periode wordt er zelfs een filmpje opgenomen in de bakkerij voor Pipo de Clown.
Ziet u hierboven geen filmpje? Klik dan hier.

Na 1970 is het pand niet meer als bakkerij gebruikt. 

Met dank aan: Mevr L Meijer-Roskamp en  Mevr R Feenstra.


Karla Roskamp


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

2 opmerkingen:

  1. Geweldig wat een doorzettingsvermogen om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Genoten ook van het filmpje van Pipo de Clown waarschijnlijk wel samen met Karla en Frank ook naar deze uitzending gekeken alleen niet geweten dat het bij bakkerij Feenstra was opgenomen. Bedankt
    x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi verhaal. Is bekend wie de voorouders van Jan Roskamp waren? Met vriendelijke groeten, Hans Roskamp.

    BeantwoordenVerwijderen