zaterdag 8 maart 2014

De herinnering aan B.M.V. Excelsior blijft...

Meer dan zestig jaar bestond de mondharmonicavereniging 'Excelsior' uit Baarn. Het was een gezellige vereniging met veel leden. En nog steeds wordt er door veel Baarnaars met weemoed aan teruggedacht. Aan de gezelligheid, de onderlinge vriendschappen, de repetities maar ook bijvoorbeeld aan de uitvoeringen in 'Astoria'.


De Baarnsche Mondharmonica Vereniging Excelsior in haar glorietijd

In een nieuwe aflevering van 'De herinnering blijft' van RTV Baarn op televisie vertellen zus en broer Anja en Karel Jansen aan Ans van Egdom over hun herinneringen aan de mondharmonicavereniging.

In 1928 werd Excelsior opgericht en al gauw waren er veel aanmeldingen om lid te worden. Het werd een bloeiende vereniging met ruim zestig leden. Er was aanvankelijk geen centrale repetitieruimte. De repetities werden in de loop der jaren op verschillende plaatsen gehouden. In Christelijk Belangen, Onder de Linden, de Ark en het Oosterkwartier bijvoorbeeld. Karel Jansen, Sil van Zijst zijn een paar mensen die in de loop der jaren veel voor de vereniging hebben betekend. Door les te geven, instrumenten te stemmen en Sil van Zijst door zijn dirigentschap en zijn prachige arrangementen. Wie herinnert zich niet de 'Chromonicats' die uit de vereniging voortkwam. Zij verzorgden zelfs optredens voor landelijke radio en televisie. Veel leden van de club waren familie van elkaar. Vermaard waren de uitvoeringen in Astoria. Daar werd niet alleen muzikaal opgetreden, maar er werden ook stukjes opgevoerd. Na afloop kon dan met live muziek gedanst worden.

Karel en Anja Jansen worden geïnterviewd door Ans van Egdom
Omdat de vader van Anja en Karel Jansen in het bestuur van de vereniging zat werd het mondharmonica spelen hen met de paplepel ingegoten. Karel zou later switchen van mondharmonica naar gitaar, zodat hij samen met een drummer en een bas-mondharmonicaspeler (Bram van Kooi) de begeleiding van de overige leden verzorgde.

In de nieuwe aflevering van 'De herinnering blijft' praten Anja en Karel met Ans van Egdom uitgebreid over hun tijd bij Excelsior. Net als bij de vorige aflevering wordt het historische beeldmateriaal verzorgd door Stichting Groenegraf.nl. Ook de bijbehorende muziekfragmenten zijn door Groenegraf.nl geleverd.

Cameraman Jan Andries Smit heeft alles met de camera vastgelegd en gemonteerd. Deze aflevering is te bekijken vanaf maandag 10 maart tot en met zaterdag 15 maart op RTV Baarn via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42. Ook is het mogelijk om de uitzending via de stream op www.rtvbaarn.nl, YouTube en Facebook te bekijken.

Ik denk dat veel oud-leden, donateurs en mondharmonicaliefhebbers een plezier gedaan wordt met deze afleveringen.
Heeft u zin in een voorproefje? Hieronder kunt u een filmpje bekijken, opgenomen bij het zestig jarig jubileumm van de vereniging in de Speeldoos in Baarn. Zang van Ageeth van Zijst en Karel Jansen. Dirigent Sil van Zijst.Klik hier om de film op YouTube te bekijken

Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen