donderdag 24 november 2016

Eigenaardig Dorpsschoon in 1924

haven in september 1924
Spakenburg-Bunschoten (in september 1924), het doel van zovele reizigers, die gehoord hebben van deze mooie dorpen. En er komt geen teleurstelling. 't Allereerst valt wel in 't oog de eigenaardige klederdracht van de vrouwen. Men moet er even aan wennen, maar dan zegt men toch: aardig is het. En gaarne heeft men zo'n Spakenburgsche schoone op een kiekje. Ook ziet men eens even zo'n Spakenburgsche na, terwijl ze zich op een rijwiel vlug voortbeweegt. Het oude bij het nieuwe. Men mag in dit vissersdorp gehecht zijn aan de oude klederdracht, het nieuwe vervoermiddel wordt niet versmaad. Ook andere vervoermiddelen zijn er echter in ere, zoals kan blijken uit de hondenkar. Een gemakkelijk middel voor het vervoer van de melk.
melk vervoeren met de hondekar

Maar eerst moet die melk van het land naar huis gebracht. Het draagjuk bewijst dan goede diensten. En de Spakenburgsche vrouw op de foto weet de emmers uitstekend in evenwicht te houden. Wees maar niet bang, dat ze zal morsen. Veilig krijgt ze de melk thuis.
een draagjuk op hun schouders
Spakenburg-Bunschoten. Maar hier is de zee en, zoals op elke vissersplaats, houdt de bevolking van de zee. Daar zijn ze en turen ze over 't water en houden gemoedelijk een praatje, terwijl ze genieten van de frisse zeewind. Ze vertoeven aan de haven en genieten van het prachtige uitzicht, van de mooie wolkenluchten, van de scheepjes, die daar nu zoo rustig liggen, terwijl de wimpels zich vrolijk bewegen in den wind. En dan gaan ze eindelijk door de dorpsstraat naar huis. Ze houden van hun rustig dorp met de vriendelijke huizen en de dorpsgezelligheid.
Wie prijs stelt op wat uit vroegere tijd ons bleef, wie houdt van de zee en van het kalme dorpsleven, moet een bezoek brengen aan Spakenburg-Bunschoten. Hij zal zich de moeite niet beklagen en veel kunnen genieten.

de Dorpsstraat

En menigeen, die zoo houdt van het drukke gewoel het levensbeweeg in de grote stad, zal toch bij een bezoek aan deze dorpen moet erkennen: Hier kom ik tot rust, Hier is het goed. En hij zal dit vriendelijke oord dankbaar zijn en een goed plaatsje geven in zijn herinnering.
Op de uitkijk
Geplaatst door L.J.A.Bakker Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter  

Kom in actie en deel ook uw Baarnse herinneringen op Groenegraf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen